Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tennis

VS verslaan tennissers Nederland

Nederland heeft zijn eerste tennispartij in het hoofdtoernooi van de Hopman Cup verloren. Het team van de Verenigde Staten was vandaag in het Australische Perth met 2-1 te sterk.

Meghann Shaughnessy had het moeilijk tegen Michaëlla Krajicek. De Amerikaanse moest al haar ervaring benutten om de gretige juniore uit Nederland van het lijf te houden. De 15-jarige Krajicek verloor uiteindelijk in twee sets (5-7 4-6), maar kreeg wel de complimenten van haar opponente: ,,Ik voelde me oud tegen haar. Ze kan erg goed tennissen en heeft een sterke service'', zei Shaughnessy.

Peter Wessels kon niet overtuigen tegen James Blake. De Amerikaan, die vorig jaar nauwelijks actief was als gevolg van fysieke en psychische malheur, speelde als herboren. Wessels gaf de eerste set met 1-6 uit handen en dolf ook het onderspit in de tiebreak van de tweede: 6-7. Het koppel Krajicek/Wessels verzachtte de pijn door wel het dubbelspel te winnen in twee sets: 7-5 en 7-5.

Het team komt deze week nog in actie tegen Australië en Slowakije. Acht landen doen mee aan de Hopman Cup. De winnaars van de twee groepen van vier spelen zaterdag de finale.

De Zwitserse tennisser Roger Federer heeft de Australiër Tony Roche als parttime-trainer in dienst genomen. Hij redde zich sinds december 2003 zonder trainer, nadat hij de samenwerking met achtereenvolgens oud-tennissers Ivan Lendl en Pat Rafter en de Zweed Peter Lungren had beëindigd. Hoewel Federer de nummer één werd denkt vindt het een trainer gewenst. ,,Ik heb iemand nodig die mijn partijen analyseert en me helpt mijn spel nog beter te maken.''