`Remkes bleef bewust weg van rampplek'

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) handelde in lijn met het kabinetsbeleid door in de eerste dagen na de ramp in Azië niet af te reizen naar het rampgebied. In de Tweede Kamer is kritiek gerezen op de afwezigheid in het rampgebied van de minister.

Minister-president Balkenende heeft herhaaldelijk verklaard dat het afleggen van bezoeken aan het rampgebied door bewindspersonen geen bijdrage levert aan de hulpverlening ter plekke, maar eerder capaciteit opslokt omdat ministers dan begeleiding en beveiliging behoeven. Dat heeft een woordvoerder van de rijksvoorlichtingsdienst vanochtend bevestigd.

Balkenende heeft direct na de ramp ook geen contact gezocht met Remkes, die sinds tweede kerstdag vakantie houdt in Thailand. Hij heeft dat alleen gedaan met de bewindspersonen die direct verantwoordelijk waren voor de hulpverlening ter plekke. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf gisteren een verklaring namens de minister uit waarin Remkes aangeeft dat hij nu pas naar het rampgebied gaat omdat ,,in een eerder stadium alleen behoefte was aan hulpverleners.''

Morgen bezoekt Remkes het Rampen Identificatieteam (RIT). Oorspronkelijk was dat bezoek niet gepland, zo bevestigt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), waaronder het RIT valt. Afgelopen weekeinde is volgens hem besloten dat de korpschef van het KLPD, Peter van Zundert, naar Phuket zou afreizen. ,,Toen was er nog geen sprake van dat Remkes deel zou uitmaken van de delegatie. Dat is gisteren gebeurd na overleg met Binnenlandse Zaken.''

Volgens een woordvoerder van dat ministerie slaagde de secretaris-generaal er gistermiddag in om Remkes te pakken te krijgen, die ,,meteen instemde met het voorgenomen bezoek''. Het ministerie heeft vlak na de zeebeving nog contact met Remkes gehad, die toen liet weten dat hij geen hulpverleners voor de voeten wilde lopen, aldus zijn woordvoerder.

Volgens de SP in de Tweede Kamer gaat Remkes nu naar Thailand als gevolg van de kritiek. Ook coalitiepartijen CDA en VVD vinden dat Remkes meer betrokkenheid had moeten tonen.