Mohammed B. mag familie ontvangen

Mohammed B., verdachte van de moord op Theo van Gogh, mag weer bezoek ontvangen van vrienden en familie. Alle beperkingen die golden sinds zijn arrestatie op 2 november zijn afgelopen zaterdag opgeheven.

Dat wordt bevestigd door het openbaar ministerie in Amsterdam en door mr. P. Plasman, de advocaat van B. Eerder werd het Mohammed B. al toegestaan om televisie te kijken. Sinds zaterdag mag de verdachte ook kranten lezen.

Het openbaar ministerie zegt niet meer bij de rechter-commissaris te hebben aangedrongen op verlenging van de beperkingen vanwege de stand van het onderzoek. Justitie verwacht niet dat het opheffen van de beperkingen het onderzoek nog schade zal berokkenen. Tot zaterdag werden de beperkingen telkens met een week verlengd, op verzoek van het openbaar ministerie. Mohammed B. heeft volgens Plasman nog altijd geen verklaring afgelegd over de gebeurtenissen rond de moord op Van Gogh.

Inmiddels ligt er volgens Plasman een aanvraag om Mohammed B. psychisch te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Zijn cliënt heeft te kennen gegeven ,,op dit moment niet'' aan een dergelijk onderzoek mee te willen werken. De rechter-commissaris zou volgens Plasman geen bevel tot onderzoek hebben willen geven, ondermeer omdat een onderzoek nu nog niet kan beginnen. Mohammed B. staat op een wachtlijst voor het Pieter Baan Centrum.

De rechtszaak tegen Mohammed B. gaat op 26 januari van start.