Hirsi Ali ingeheim naar VS gevlogen

Het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali is op 10 november door het ministerie van Defensie in het geheim naar de Verenigde Staten gevlogen. Dat zeggen goed ingelichte bronnen. Het ministerie van Defensie wil de evacuatie van Hirsi Ali niet bevestigen.

De evacuatie van Hirsi Ali gebeurde op de dag dat in het Haagse Laakkwartier de moslimextremisten Ismail A. en Jason W. werden belegerd, nadat een eerste arrestatiepoging was mislukt. Daarbij gooide Jason een handgranaat naar het arrestatieteam. Aan het einde van de dag werden de twee door een anti-terreureenheid uit hun huis gehaald. Op dat moment werden ook vijf andere leden van de zogeheten `Hofstadgroep' in Amsterdam en Amersfoort aangehouden. De groep wordt er van verdacht moordaanslagen te hebben voorbereid op Kamerleden Hirsi Ali en Wilders en burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb van Amsterdam.

De geheime vlucht vond plaats vanaf vliegkamp Valkenburg bij Leiden, met een P3C-Orion patrouillevliegtuig van de Koninklijke Marine. Vliegtuigspotters namen waar hoe in de loop van de dag een Orion werd geparkeerd op het platform. Even na vijf uur arriveerde een Mercedes met het Kamerlid, begeleid door twee mannen. Het toestel vertrok kort daarna.

De spotters hoorden ook hoe over de radio werd gesproken over een geheime vlucht, waarbij een passagier werd vervoerd. Uit het radioverkeer kon worden afgeleid dat de vlucht ging naar de Amerikaanse marine-vliegbasis Brunswick aan de Amerikaanse Oostkust.

De geheime vlucht is waarschijnlijk een van de laatste vluchten van de Nederlandse Orion-vloot geweest. De Groep Maritieme patrouillevliegtuigen (Marpat) van de marine wordt op 14 januari opgeheven. Vliegkamp Valkenburg zal worden gesloten.