Gasunie verkoopt meer gas door toename export

De Nederlandse Gasunie heeft het afgelopen jaar meer gas verkocht en zag de opbrengsten toenemen, ondanks de lagere gasprijs. De prijs van gas zal de komende twaalf maanden stijgen door de koppeling met de olieprijs, die het afgelopen jaar sterk is gestegen.

Dit heeft Gasunie, eigendom van de Nederlandse staat, de Koninklijke/Shell Groep en ExxonMobil, gisteren bekendgemaakt. De omzet van gas steeg met 6 procent in 2004 tot 11,9 miljard euro. De toename is het gevolg van een hogere afzet door gestegen exportvolumes. Ook binnen de landsgrenzen werd er meer gas afgezet. Gasunie verkocht in 2004 86 miljard kubieke meter tegen 77 miljard in 2003, een plus van 12 procent.

De stijging in omzet werd behaald ondanks een daling van de gasprijs. Vorig jaar kostte gas gemiddeld 13,9 eurocent per kubieke meter, 5,3 procent minder dan in 2003. De lagere gasprijs was het gevolg van de verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro. De consument kan het komende jaar echter een hogere gasprijs verwachten. De prijs van gas wordt beïnvloed door de hoogte van de olieprijs en deze steeg in 2004 naar recordhoogtes, een effect dat dit jaar zal doorwerken.

Gasunie zal in juli worden opgesplitst. Begin november werd bekend dat de overheid dit jaar het transportnetwerk van Gasunie voor 2,78 miljard euro zal overnemen van Shell en Exxon die ieder 25 procent van de pijplijnen in handen hebben. De opdeling is nodig om te voldoen aan de liberaliseringseisen van de Europese Unie. Met de overname wordt Gasunie opgesplitst in een transporttak en een handelsbedrijf, een actie die het einde markeert van het zogenaamde Gasgebouw zoals dat sinds 1963 heeft bestaan door de vondst van Slochteren.

Gasunie is de hoeksteen van dit `gebouw' waarin de staat, Shell en Exxon samenwerken op het gebied van productie, transport en verkoop van het Nederlandse aardgas. De samenwerking in het handelsbedrijf blijft hetzelfde: de staat heeft daarin een aandeel van 50 procent en de twee concerns houden elk een belang van 25 procent. Het Gasgebouw speelt sinds de oprichting een belangrijke rol binnen de economie omdat de overheid jaarlijks miljarden ontvangt aan gasbaten.