Dodental in Birma blijkt veel groter

De vloedgolven in de Indische Oceaan hebben waarschijnlijk het leven gekost aan honderden Birmese vissers. Dat heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties vandaag gemeld.

De regering van Birma heeft tot nu toe melding gemaakt van 53 doden en 21 vermisten. Ook zouden er 778 daklozen zijn, maar volgens het WFP zijn dat er in werkelijkheid 30.000. De militaire regering van Birma is doorgaans zwijgzaam over details van natuurrampen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft tot nu toe geen grootschalige uitbraken van besmettelijke ziekten geconstateerd in de landen die door de vloedgolven zijn getroffen. De WHO is wel bang voor het lot van vijf miljoen mensen die in zeer slechte hygiënische omstandigheden leven. Schoon drinkwater voor de slachtoffers is essentieel, aldus de WHO. Inmiddels zijn miljoenen waterzuiveringstabletten in de regio aangekomen. In Indonesië, Sri Lanka en Thailand zijn op verschillende plaatsen gevallen van diarree, longontsteking, malaria en huidinfecties gemeld. Volgens de WHO is het een ,,race tegen de klok'' om uitbraken van infectieziekten te voorkomen.

De WHO schat het aantal gewonden als gevolg van de vloedgolven op 500.000. Het dodental ligt rond de 150.000, maar kan nog aanzienlijk hoger worden als moeilijk toegankelijke gebieden in het westen van Sumatra worden bereikt.

Artsen zonder Grenzen heeft vanochtend opgeroepen te stoppen met het geven van geld voor de slachtoffers van de vloedgolven, aldus het ANP. De stroom geld is te groot, zo maakte de hulporganisatie vanochtend in Parijs bekend. De achttien afdelingen van Artsen zonder Grenzen hebben in totaal ruim 40 miljoen euro aan donaties ontvangen. ,,Daarmee kunnen we belangrijke hulp bieden in de getroffen gebieden'', aldus directeur Salignon. Het is de eerste keer in het bestaan dat de organisatie een dergelijke oproep doet.

De reddingswerkzaamheden in Atjeh werden vandaag urenlang vertraagd nadat een vrachttoestel met hulpgoederen op het vliegveld van Banda Atjeh door zijn landingsgestel was gezakt.

TSUNAMIpagina 4 en 5