Broederruzie India

De familieruzie in de top van India's grootste concern, Reliance, heeft geleid tot het vertrek van Anil Ambani als vice-voorzitter en directeur van dochterbedrijf Indian Petrochemicals. Dat heeft Reliance gisteren bekendgemaakt. Anil is de jongste van de twee broers die het concern besturen.

Anil (1959) ruziet al maanden met zijn broer Mukesh (1957) over de zeggenschap. Mukesh is bestuursvoorzitter van de belangrijkste twee onderdelen van de groep, Reliance Industries en Reliance Infocomm, terwijl Anil de leiding heeft over twee andere Reliance-bedrijven, Reliance Energy en Reliance Capital, die voor hun investeringen voor een groot deel afhankelijk zijn van Industries.

De raad van bestuur van Reliance heeft vorige week zijn zeggenschap over de dochterbedrijven die Anil leidt nog eens bevestigd. Ook keurde het bestuur een aantal investeringen in Reliance Infocomm goed, waar Anil tegen was. De machtsstrijd lijkt daarmee beslist in het voordeel van Mukesh.

Volgens ingewijden is Anil opgestapt bij Indian Petrochemicals omdat hij niet langer door een deur kon met collega-directeur Anand Jain, een goede vriend van zijn broer Mukesh. Voor de televisie beschuldigde Anil Jain van het verder aanwakkeren van het conflict met zijn broer.