Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Aanslag op Van Gogh ook aanslag op democratie

AIVD-chef Van Hulst zegt in NRC Handelsblad van 31 december ,,dat hij verrast was door het brute karakter van de moord én door de aard van de aanslag. Het was de eerste keer in Europa dat een extremistische moslim een aanslag pleegde op een individu''.

Hierin vergist hij zich. De moord op Theo Van Gogh was een aanslag op onze open democratie en de vrijheid van meningsuiting en had een duidelijk politiek karakter. Ook ik heb al vele jaren onze Kamerleden en politici gewaarschuwd voor de invloed van de ophitsende en haatpredikende vrijdagpreken via de staats-tv van Saoedie-Arabië, Iran, Jemen en andere islamitische staten.

Ook vroeg ik keer op keer om politiek in te grijpen, want het oproepen tot moord op Amerikanen, joden en alle andere ongelovigen heeft niets met vrijheid van godsdienst of interne politiek te maken. Maar helaas durfde niemand het aan om vragen te stellen aan het machtige Saoedie-Arabië en ik vraag me af of minister Bot het nu wel aandurft om de ambassadeur op het matje te roepen als het weer gebeurt.