`Wederopbouw kost zeker 5 tot 10 jaar'

De wederopbouw van Azië zal zeker vijf tot tien jaar kosten. Dat zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gisteren tegen het Amerikaanse tv-station CBS.

Op de wereldeconomie zal de natuurramp in Azië geen noemenswaardige gevolgen hebben. De beurzen in de wereld reageerden vanmorgen dan ook niet op de ramp. ,,Het is een stipje op de radar, maar wel een stipje dat is geconcentreerd bij de armsten onder de bevolking'', zo vatte een Amerikaanse econoom vandaag de economische gevolgen in The New York Times samen.

Indonesië zal komende donderdag gastheer zijn voor een internationale donorconferentie, die ook zal worden bijgewoond door Kofi Anan. Intussen werkt de Britse regering, die dit halfjaar het voorzitterschap bekleedt van de G8 (de zeven rijkste industrielanden plus Rusland), aan een voorstel om de getroffen landen verlichting van hun buitenlandse schulden te geven.

Indonesië, het zwaarst getroffen land, heeft de meeste buitenlandse schulden; volgens de Wereldbank 130,8 miljard dollar, dat is ruim 52 keer zo veel als de buitenlandse schuld van Somalië, een van de betrekkelijk licht getroffen Afrikaanse landen.

De Aziatische landen groeiden het afgelopen jaar met gemiddeld 7 procent. Landen als India en Maleisië beschikken dan ook over stevige reserves. Indonesië is een uitzondering. Het betaalt jaarlijks zo'n 30 procent van de exportopbrengsten aan zijn buitenlandse crediteuren, de helft daarvan aan internationale financiële instellingen, zoals het Internationale Monetaire Fonds (IMF), de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft voorgesteld dat de Club van Parijs, waarin regeringen van negentien crediteurenlanden zijn vertegenwoordigd waaronder vijftien Europese, een moratorium instelt voor Indonesië en het al door burgeroorlog geteisterde Somalië. Van de getroffen landen hebben alleen deze twee afspraken lopen met de Club van Parijs. Sri Lanka heeft bijvoorbeeld helemaal geen buitenlandse schuld. De Club van Parijs komt op 12 januari in Parijs bijeen. Volgens ingewijden zal er niet meteen een besluit vallen.