Voornemens voor 2005

,,In het licht van de ramp in Azië lijkt het achterlijk om nu over je eigen dingetje te praten. Of om je er druk over te maken of een hi-hat wel of niet goed klinkt. Maar het is juist belangrijk om het te kunnen scheiden. Om je te realiseren dat we naast dát, ook nog muziek hebben. Indianen dansten om hun verdriet te verwerken, er heeft vast wel eens iemand in je oor geneuried wanneer je verdrietig was. Muziek kan mensen houvast geven. Ik hoop het komende jaar mensen met onze muziek een positieve `spirit' mee te geven.''

Zanger Pieter Both van de Nederlandse band Beef! maakt zich op voor de release van het derde studioalbum van de band, Last Rudy Standing, dat in februari uitkomt. Voor dit album werkte de band samen met producer Michel Schoots (o.a. Urban Dance Squad en Kane) en door die samenwerking is het minder gericht op reggae dan eerder materiaal van de band. Maar de zonnige positieve levenshouding is gebleven.

,,Het is een lust om in deze band te spelen, met mannen die allemaal al twintig jaar muziek maken. Ik leun op het podium tegen een muur van muzikale ervaring en professionaliteit, maar we hebben ook nog steeds dezelfde soort creatieve discussies over wat we mooi vinden, als in de tijd dat we allemaal in een schoolbandje speelden. Dat is een belangrijk voornemen voor mij, om het gevoel dat het ook nog steeds een hobby is, niet uit het oog te verliezen.

,,We hebben dik een jaar aan ons nieuwe album gewerkt, ik kon me nooit voorstellen dat het zó lang kon duren. We zijn bloedserieus als het op muziek maken aankomt, maar tegelijk willen we ook dat hobbygevoel er doorheen laten schijnen. Dat gevoel van zes makkers die op het podium staan en mensen aan het lachen maken. Dat ziet het publiek ook; het is heerlijk om op de eerste rij allemaal vrolijke snoeten te zien.

,,Ik geloof heel erg dat je elkaar kunt helpen met muziek, al is het maar omdat mensen het net zo leuk vinden om naar onze muziek te luisteren, als wij het vinden om die muziek te máken. Wanneer ik op onze website lees dat iemand kracht put uit een van onze nummers, ook al was dat helemaal niet de opzet toen we het nummer maakten, dan maakt me dat vrolijk. Maar het is ook prima als mensen helemaal niet naar de teksten luisteren, en de muziek die we maken gewoon fijn vinden om op te dansen.

,,Ik heb het gevoel dat met de band, met dit album, alles in balans is. Vroeger was oud & nieuw voor mij echt hét moment dat alles opnieuw begon, ik kocht zelfs speciaal nieuwe kleren voor die avond. Maar nu voel ik me zó lekker, er hoeft helemaal niets te veranderen. Zolang we binnen deze industrie maar onze hobbyistische vrijheid kunnen koesteren, als creatieve anarchisten in een gestructureerde professionaliteit. Ge-struc-tu-reer-de pro-fes-sio-na-li-teit. Ha ha, dat is wel een goede voor in NRC Handelsblad, toch?''

De single `Cashing the money van het nieuwe album `Last Rudy Standing' van Beef! ligt 31 januari in de winkel. 15/1 sluit de band het Noorderslag-festival in Groningen af.

    • Saul van Stapele