Rosavelt

Stop de persen: op de valreep van het vorige jaar diende zich een cd aan die het slaperige Americanagenre wel eens uit het slop zou kunnen trekken. Viermansgroep Rosavelt uit Cleveland, Ohio bedient zich van de klassieke gitaar-gitaar-bas-drumbezetting en raakt aan het countryrockgenre, maar voegt daar een forse dosis soul aan toe.

Voormalig R.E.M.-producer Don Dixon stelde het zich tot taak om Rosavelts ongepolijste live-geluid vast te leggen op hun derde album The Story Of Gasoline. Omdat er niet altijd netjes binnen de lijntjes wordt gespeeld en zanger Christopher Allen zo nu en dan geëmotioneerd uit de bocht vliegt, dringt de eervolle vergelijking met Thelonious Monster en The Replacements zich op.

Rosavelt is even goed, maar vooral ook even onvoorspelbaar en doorleefd als die verdwenen maar niet vergeten cultgroepen. Bovendien heeft Rosavelt liedjes die ontstijgen aan de middelmaat, met een emotionele diepgang die kan tippen aan het beste werk van de jonge Black Crowes en het tot voor kort onovertroffen album Tim van The Replacements.

De scherpe kantjes zitten er nog aan en juist daarom is The Story Of Gasoline zo'n keer op keer boeiende vijfsterren-cd.

Rosavelt: The Story Of Gasoline (Gaff Music/Sonic Rendezvous)

    • Jan Vollaard