PvdA: Nederland moet voortouw nemen bij kwijtschelding schulden Zuidoost-Azië

Nederland dient binnen de Europese Unie het voortouw te nemen bij een grootscheepse schuldkwijtschelding voor de door de tsunami getroffen landen in Azië. Dat bepleit de grootste oppositiepartij, de PvdA, vandaag in een persbericht.

De Nederlandse regering heeft deze gedachte nog in beraad, aldus een woordvoerder vanochtend. De teller van de Nederlandse noodhulp aan de getroffen landen staat inmiddels op 27 miljoen euro, waarvan twintig miljoen via de Verenigde Naties.

De kwestie van de schuldkwijtschelding zou aan de orde kunnen komen op een vrijdag in Brussel te houden top van de ministers van ontwikkelingssamenwerking van de EU-landen, die door minister Van Ardenne (CDA, Ontwikkelingssamenwerking) wordt bijgewoond. In de ogen van de PvdA zou dan op korte termijn kunnen worden overgegaan tot daadwerkelijke schuldkwijtschelding, op de volgende bijeenkomsten van de G8 en de Club van Parijs, een gezelschap van grote crediteuren. De Verenigde Staten hebben overigens, in het kader van de Club van Parijs, een soortgelijk voorstel gedaan.

Nederland neemt ook deel aan een donderdag te houden conferentie van donorlanden in de Indonesische hoofdstad Jakarta en een conferentie van de Verenigde Naties over de gevolgen van de ramp, die volgende week wordt gehouden.

Vanuit Den Haag is dit weekeinde een instructie uitgegaan dat in alle EU-landen woensdag drie minuten stilte worden betracht naar aanleiding van de ramp, en dat op openbare gebouwen de vlag halfstok zal hangen. Het betreft hier een van de laatste daden in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, dat vrijdag in een bijeenkomst in de stad Luxemburg, in aanwezigheid van premier Balkenende en zijn Luxemburgse ambtgenoot Juncker is overgedragen aan Luxemburg.

Omdat Luxemburg slechts in zeer beperkte mate over ambassades en consulaten in de wereld beschikt, verlenen Nederlandse (en Belgische) diplomatieke posten steun aan de Luxemburgers, met name in de door de tsunami getroffen landen.

Een woordvoerder van de premier benadrukte vanochtend dat de indruk dat premier Balkenende zich pas sinds donderdag met de ramp bemoeit, onjuist is. Op donderdag verscheen premier Balkenende voor het eerst op de televisie met commentaar over de ramp in Zuidoost-Azië. Volgens de woordvoerder zou Balkenende al vanaf Tweede Kerstdag, toen hij nog op wintersportvakantie in Oostenrijk was, nog in zijn rol als EU-voorzitter, sturend zijn opgetreden, onder andere in overleg met de Europese instanties in Brussel.

Ook was premier Balkenende in de eerste uren van Nieuwjaarsdag was aanwezig op de vliegbasis Eindhoven, toen daar een speciale vlucht met Nederlandse getroffenen uit de rampgebieden aankwam.