Pamela Hemelrijk

,,Ik weet niet of ik een opiniemaker ben, want ik weet niet hoe groot de groep is die mijn column in Metro ook werkelijk leest. Af en toe plaatsen ze een ingezonden brief, maar die rubriek is maar klein. Mijn boek met een verzameling columns is niet gerecenseerd, ik word nooit uitgenodigd voor talkshows, ik hoef nooit meer te rekenen op een baan bij een landelijk dagblad. Je kunt zeggen dat ik min of meer besmet ben geraakt doordat ik er werd uitgetrapt bij het AD. Ik leid een soort ondergronds bestaan.

Veel van mijn stukjes maken wel een zwerftocht over het internet. Daar is dat deel van de bevolking actief dat niet vertegenwoordigd wordt in ons systeem en zijn stem niet kan laten horen. In 2002 heeft die groep het met Fortuyn natuurlijk massaal geprobeerd, maar de publieke opinie in Nederland wordt voor 100 procent gedomineerd door een soort nieuwe feodale adel.

Als er voor the powers that be één slag te maken is, dan is het die van de controle op internet, de achilleshiel van de gevestigde politiek en de haar volgende media. Internet is het eerste medium waar miljoenen mensen informatie krijgen die niet door een handjevol regenten is bepaald. Nu is het zo dat zolang iets niet op het NOS Journaal is geweest, het geen deining veroorzaakt. Misschien zal op een dag blijken dat ze zich daar ernstig in vergissen.

In zekere zin sluit Metro goed aan bij internet, omdat die krant evenmin afhankelijk is van de connecties met politici, in tegenstelling tot de gevestigde dagbladen. Die plaatsen geen echt kritische stukken over de politici waarmee ze de hele dag staan te klinken op het Binnenhof. Toen na de moord op Theo gezegd werd dat woorden net zo dodelijk zijn als daden, viel mijn mond open. Ik vind dat ik alles moet mogen schrijven, zolang ik maar niet aanzet tot opruiing, laster of smaad. Laatst aarzelde ik bij een column waarin ik opriep tot een algemene belastingstaking, toch de enige vreedzame manier om die junta die de overheid is, kwijt te raken. Als ik nu een hele promintente Nederlander was geweest, was het vast geïnterpreteerd als opruiing tegen de staat, maar ik ben spuit elf, ik heb niks gehoord.

Als ik morgen een column aangeboden zou krijgen in NRC, zou ik meteen ja zeggen. Ik zou jullie lezers als eerste vertellen hoe ze genaaid worden door de media, want je moet niet letten op wat er wel in staat, maar juist op wat er niet in staat.''