Ontslag van bestuurslid bij Schiphol

Een machtsstrijd binnen de top van de directie van luchthaven Schiphol heeft tot het onmiddellijke ontslag geleid van operationeel directeur Marike van Lier Lels.

Officieel heet het dat zij op verzoek van de raad van commissarissen op non-actief is gezet wegens een verschil van mening met topman Gerlach Cerfontaine over het te voeren beleid. Een woordvoerder van Schiphol wil geen nadere toelichting geven op het onverwachte vertrek. Van Lier Lels zelf laat via een zegsman weten eveneens niet op de kwestie te willen ingaan.

,,Het is een incompatibilité d'humeur'', zegt Leo Berndsen, voormalig bestuursvoorzitter van transportconcern Nedlloyd, waar Van Lier Lels de integratie van Van Gend en Loos in Deutsche Post begeleidde voordat zij in 2000 naar Schiphol overstapte. ,,Cerfontaine en Van Lier Lels konden niet meer door één deur'', zegt Berndsen, die nog regelmatig contact met haar onderhoudt. ,,In zo'n geval moet er iemand wijken. En u weet, de baas wijkt bijna nooit.''

Een betrokkene noemt het ontslag ,,een clash tussen ego's''. Van Lier Lels begon volgens deze ingewijde steeds vaker haar eigen visie op Schiphol naar buiten te brengen, tegen de zin van Cerfontaine. Zo vindt Van Lier Lels, in 1998 nog uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar, om meerdere redenen dat de luchthaven geen beursnotering nodig heeft. Dit staat haaks op de visie van Cerfontaine, die juist jarenlang heeft gepleit voor een beursgang.

Volgens Berndsen had Van Lier Lels de afgelopen maanden geen aanwijzingen gekregen dat er kritiek was op haar functioneren. ,,Zij is dan ook compleet overvallen door de gang van zaken.''

De taken van Van Lier Lels worden waargenomen door Cerfontaine en financieel directeur P. Verboom. Schiphol is op zoek naar een vervanger voor Van Lier Lels.