Nederland verzamelt 26 miljoen voor beving in Azië

In Nederland is tot nu toe 26 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de tsunami in Azie. Van dit bedrag is 18 miljoen afkomstig van particulieren en bedrijven die geld overmaakten op giro 555. Dit melden de Samenwerkende Hulp Organisaties vannochtend.

Minister van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) doneerde 5 miljoen. De staatsloterij bracht 1 miljoen binnen en de vier grote steden doneerden samen met Hoorn en Nijmegen 2 miljoen. In het hele land organiseren sportmensen, kunstenaars en musici benefietacties voor de slachtoffers van de tsunami. Een aantal winnaars van de Oudejaarsloterij hebben aangekondigd flink te zullen doneren op giro 555.

Een groep artiesten gaat een benefietsingle maken voor de slachtoffers van de zeebeving. De single wordt donderdag gepresenteerd aan het slot van een grote televisie-uitzending op Nederland 2, RTL4 en SBS6. Het nummer is gecomponeerd door Tjeerd Oosterhuis en wordt ingezongen door onder anderen Mathilde Santing, Ali B, Trijntje Oosterhuis en Freek de Jonge.

De live-uitzendig op de drie zenders begint om half negen en wordt gepresenteerd door Robert ten Brink (SBS), Martijn Krabbé (RTL 4) en Paul de Leeuw (VARA). Eerder die avond zal op de drie zenders een aflevering van RTL Boulevard te zien zijn waarin Mies Bouwman te gast is. Na de live uitzending zijn er edities van Hart van Nederland en de TV Show.

Op 3FM en tien commerciële radiostations is donderdag overdag radio 555 te horen. In die uitzendingen proberen bekende radiopresentatoren van de betrokken zenders zoveel mogelijk geld op te halen voor giro 555. Henny Huisman organiseert op woensdagavond een benefietconcert in de paardenstal bij zijn huis.

Cabaretier Youp van 't Hek speelt in de nacht van 21 op 22 januari een extra voorstelling in theater Carré in Amsterdam, ten bate van de slachtofferhulp in Azië. Omdat ook alle technici en andere theatermedewerkers belangeloos aan de voorstelling meewerken, wordt de opbrengst geraamd op minimaal 100.000 euro.

Ook vanuit de sportwereld is er veel animo om geld binnen te halen voor het goede doel. In Nederland doneerden FC Groningen, Veendam en NEC de opbrengst van een wedstrijd. Ajax verdubbelde de vijfhonderd euro die supporters hadden ingezameld. PSV denkt nog na over een manier om geld bij te dragen. Een groot aantal Nederlandse ijsbanen geeft in de eerste week van dit jaar tien eurocent per bezoeker aan giro 555.

Ook in het buitenland doneren sporters veel geld. Tenisster Maria Sjarapova doneerde 10.000 euro aan Thailand. Daarnaast veilen Federer, Hewitt en Roddick een tennisracket voor het goede doel. Tennisspelersvakbond ATP schonk 25.000 euro. In Pakistan heeft de nationale cricketbond een benefietwedstrijd aangekondigd. Cricket is erg populair in Sri Lanka.