Musical over leven Franz Kafka door Zadie Smith

De jonge Britse schrijfster Zadie Smith werkt aan een musical over het leven van Franz Kafka. Dat zegt ze in een gesprek met het Britse tijdschrift Dazed & Confused.

Smith was in 2000 als 21-jarige met haar debuut White Teeth (`Witte Tanden') een literaire sensatie. Ook haar tweede boek, The Autograph Man, werd zeer goed ontvangen. Komend jaar verschijnt haar roman On Beauty. In Dazed & Confused zegt Smith dat ze een muziekliefhebber is, van rap tot Gershwin. ,,Ik ben gek op musicals. Ik ben er een aan het schrijven met mijn man en een vriend. Over Kafka. Zou het niet prachtig zijn als die in het National Theatre kwam? Maar bij God, wie wil een musical over Kafka zien?'' Haar man is de dichter Nick Laird.

De in Praag geboren schrijver Franz Kafka (1883-1924) leefde bij zijn ouders die hij liefhad en haatte. Hij had vele, onvervulde relaties met vrouwen. Pas na zijn vroege dood, hij was ziekelijk en leed aan tuberculose, werd hij ontdekt. ,,Het wordt niet echt een vrolijke boel met veel gedans'', aldus Smith over haar musical.

Er zijn verschillende muziekstukken op werken van Kafka gebaseerd, zoals Laporte's opera Das Schloss. En Philip Glass maakte in 2000 de opera The Penal Colony, naar Kafka's Beschreibung eines Kampfes. In maart 2005 gaat in Kopenhagen de opera Kafka's Trial van Poul Ruders in première, naar zijn eerste roman Der Prozess.