Jansons leidt in 2006 het Weense Nieuwjaarsconcert

Mariss Jansons, sinds 1 september de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, zal volgend jaar het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker dirigeren. Dat meldde de Oostenrijkse krant Kurier op Oudejaarsdag. De Let Jansons (61) heeft wel vaker voor de Wiener Philharmoniker gestaan als gastdirigent, maar dit prestigieuze Nieuwjaarsoptreden was volgens de krant altijd een hartenwens van hem geweest. Het is voor de eerste keer dat een chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest wordt gevraagd voor het dirigeren van het Weense Nieuwjaarsconcert dat sinds 1941 wordt gegeven en sinds 1959 in een steeds groter deel van de wereld via de tv wordt uitgezonden. Wel werd het concert in 2001 en 2002 gedirigeerd door Nikolaus Harnoncourt, de `ere-gastdirigent' van het Concertgebouworkest. Jansons is in München ook chef-dirigent van het orkest van de Beierse omroep, waar hij de opvolger is van Lorin Maazel die zaterdag het Weense Nieuwjaarsconcert leidde.