Brand Argentinië: 180 doden

Ruim 180 mensen zijn in de nacht voorafgaande aan oudejaarsavond omgekomen bij een brand in een danstent in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Zo'n zevenhonderd mensen raakten gewond; sommigen verkeren nog steeds in levensgevaar.

De brand in de disco Cromagnon Republic ontstond vermoedelijk door het afschieten van vuurpijlen. De meeste slachtoffers kwamen om het leven in het gedrang en door verstikking.

Het gaat om de ergste ramp in zijn soort die zich ooit in Argentinië heeft voorgedaan. De jaarwisseling in Argentinië speelde zich af in drie dagen van officieel afgekondigde nationale rouw.

De brand brak tegen middernacht uit tijdens een drukbezocht popconcert. In de danstent waren op dat moment rond vierduizend bezoekers. Dat is drie keer zo veel als het maximum toegestane aantal. De ramp werd verergerd doordat nooduitgangen waren vergrendeld om te voorkomen dat bezoekers van buiten zonder kaartje het concert konden bezoeken. Justitie onderzoekt ook berichten dat er veel jongeren zijn omgekomen omdat de toiletten tijdelijk dienst deden als een soort geïmproviseerde crèche voor bezoekers met jonge kinderen.

De eigenaar van de discotheek is gearresteerd in het kader van het onderzoek naar de oorzaak van de brand. Drie jongeren die vuurwerk hebben afgestoken, worden nog gezocht.

Inmiddels heeft de burgemeester van Buenos Aires, Anibal Ibarra, toegegeven dat de disco al geruime tijd niet door de lokale autoriteiten was onderzocht op brandveiligheid. De wethouder van veiligheidszaken heeft dit weekeinde zijn ontslag ingediend. Inwoners van de hoofdstad hebben de afgelopen dagen in demonstraties het aftreden geëist van Ibarra omdat ze hem verantwoordelijk houden voor de tragedie. De burgemeester heeft er echter op gewezen dat geen inspectie iets kan betekenen als er vuurwerk wordt afgestoken in een club waar nooduitgangen worden geblokkeerd.

Nabestaanden eisten gisteren bij een lijkenhuis vrijgave van de lichamen. Die zijn echter in sommige gevallen dermate verbrand, dat identificatie moeilijk is.

Ondertussen groeit ook de kritiek op president Kirchner. Hij heeft de afgelopen dagen doorgebracht in zijn thuisprovincie Santa Cruz in Patagonië. Nabestaanden vinden dat de president de moeite had moeten nemen slachtoffers te bezoeken in de hoofdstad. Ze wijzen erop dat vanuit de hele wereld blijken van medeleven zijn ontvangen maar dat Kirchner alleen een korte verklaring heeft afgegeven aan het staatspersbureau.