Ali Eddaoudi (Gerectificeerd)

,,Qua aandacht op radio en tv kom ik niets tekort, maar een stuk geplaatst krijgen in een van de dagbladen is erg lastig. Twee weken is er nog een artikel van mij geweigerd door de opinieredactie van NRC Handelsblad. Ik ben geen woordvoerder van de islamitische gemeenschap, maar ik denk dat ik wat te melden heb over de positie van moslims in Nederland. Als je dat van jezelf denkt, is zo'n afwijzing extra teleurstellend. Afshin Ellian kan schrijven wat hij wil, maar het tegengeluid krijgt weinig ruimte.

Daarom ben ik blij met mijn column op maroc.nl, daar kan ik altijd mijn mening kwijt. Het is flauw om van jezelf te zeggen dat je invloed hebt, maar toen ik nog voor marokko.nl schreef, eindigde ik bovenaan in een enquête over de populariteit van columnisten. Ik heb het gevoel dat mijn mening op internet serieus wordt genomen.

Na een paar weken lees ik de reacties, vaak honderden, op m'n gemak nog eens door. Na een half jaar is het aantal reacties niet meer te tellen. Misschien is mijn invloed op zo'n site groter dan in de krant. Die jongeren die sites bezoeken, zijn op zoek naar een mening; krantenlezers hebben al een mening.

Ik zie het als mijn taak om te verwoorden wat er speelt in de islamitische gemeenschap, dat is mijn toko. Ik schrijf scherp, maar breng wel altijd nuances aan. Ik schrijf over beide partijen, moslims en niet-moslims. Hafid Bouazza en Abdelkader Benali, die wel vaak op de opiniepagina's staan, doen dat ook. Alleen doen ze het te mooi, te literair. Leuk voor een krantenpubliek, maar niet voor een gemiddelde middelbare scholier. Wat ik schrijf, begrijpen zij ook.

Ik zie op school dat leerlingen geen kranten lezen. Het is vooral gemakzucht, die sites zijn veel toegankelijker. Daar kunnen ze gericht shoppen, ze kunnen meteen naar de informatie die ze aanspreekt.

Niet alle discussiefora zijn serieus. Ik weet dat marokko.nl, waar ik voor heb geschreven, bezig is om de site te vernieuwen. Er komt een apart podium voor mensen die serieus willen discussiëren, los van het gewone deel van de site. Beheerders gaan daar een buffer instellen, de bijdragen worden geselecteerd. Andere gebruikers kunnen dat deel wel lezen, maar ze kunnen niet deelnemen aan de discussie. Dat lijkt op wat de kranten doen, maar ik vind het goed. Door het gescheld lopen veel mensen weg.''

Rectificatie

Bij het artikel De opvolger van J.L. Heldring heet Starf*cker' (3 januari, pagina 2) stond in het bijschrift onder de foto van publicist Ali Eddaoudi dat deze volgens zijn uitgever Ad. Donker ,,aan het radicaliseren is''. De uitgever zegt dat zijn uitspraak niet voor publicatie was bedoeld en dat deze niet op feiten is gebaseerd.