Wie is de winnaar

Peter Hendriks stuurde zijn idee voor het Flevomassief eind november in, dus ruim voordat de vloedgolven in Azië de wereld eraan herinnerden wat voor verwoestende werking water kan hebben. ,,Ik liep te wandelen met de hond op de Bult, zo'n kunstmatige heuvel die ze bij Leiden hebben aangelegd, en dacht: als ooit de duinen doorbreken, staan hier duizenden Leienaren.'' En waar moesten de andere inwoners van Leiden dan heen?

Eerder al, afgelopen zomer, had Hendriks zich geërgerd aan de gebrekkige klimprestaties van de Nederlandse deelnemers aan de Tour de France. ,,Ik bedacht dat als we in Flevoland de Alpe d'Huez, de Col de Madeleine en de Mont Ventoux zouden nabouwen, daar vast allerlei wielerclubjes zouden gaan trainen.'' En dat zou dan vanzelf goede Nederlandse klimmers opleveren.

Beide gedachten bij elkaar leidden tot zijn voorstel. Hendriks (47) is financieel journalist bij het weekblad Fem Business. Hij doet nooit aan prijsvragen mee, maar omschrijft zichzelf wel als een man die graag met ideeën speelt. Dat begon in zijn jeugd toen hij liedjes schreef (en tevergeefs opstuurde naar muziekuitgeverijen) en het is nog steeds zijn favoriete bezigheid met collega's in de lunchpauze.