WBF-lijst

Voor de meesterpuntenranglijst van de Wereld Bridge Federatie was 2004 een belangrijk jaar. Voor het eerst sinds twintig jaar vond er een wisseling van de wacht plaats in de kop van het klassement, want Lorenzo Lauria stootte Bob Hamman van zijn troon. Het had alles te maken met de drie grote titels die de Italiaan de afgelopen maanden op zijn naam had gebracht: het EK voor landen, het EK voor clubs en de World Team Olympiad. Een zegereeks zonder precedent. Hamman is naar de vierde plaats weggezakt en moet nog twee andere Italianen boven zich dulden: Giorgio Duboin (tweede) en Alfredo Versace. Sjoert Brink is de beste Nederlander. De Olympische finalist van Istanbul steeg met stip naar plek 47. Om u een indruk te geven hoe de verhoudingen liggen: Hans Kreijns, de legendarische wereldkampioen uit 1966, zien we pas terug op plaats 1146. Hij is nog steeds de enige Nederlandse World Grand Master, dat wel. Ook vanuit historisch perspectief is Lauria een markante bridger, omdat hij in zijn jonge jaren al lid was van het fameuze Blue Team. Daarin was hij gekoppeld aan grootheden als Belladonna, Garozzo en Forquet. Lauria's echte doorbraak kwam in 2000 in Maastricht, waar hij zijn eerste olympische titel veroverde en uitgeroepen werd tot beste speler van het toernooi. Met dit spel uit de finale tegen Polen verwierf Lauria eeuwige roem:

W/OW

♠ A 2

♡ A H 9 6

♦ V 9 5 2

♣ H B 6

♠ V 8 6 3

♠ H B 10 5

♡ B 2

♡ V 3

♦ 6 4 3

♦ A 10 8 7

♣ 8 7 5 2

♣ A 9 3

♠ 9 7 4

♡ 10 8 7 5 4

♦ H B

♣ V 10 4

In de open kamer opende Balicki als noord met 1SA en mocht dat spelen. Na een ruitenstart vogelde de Pool negen slagen bij elkaar. In de gesloten kamer speelde Lauria 4♡ vanuit noord, waartegen oost, Tuszynski, sluw uitkwam met een kleine (!) harten. Nu zou je kunnen verwachten dat de leider de vermeende vrouw-boer-derde van troef bij west er uit ging snijden, maar Lauria liet zich niet van de wijs brengen en sloeg `gewoon' troefaas en -heer. Natuurlijk had hij eerst even ♦A eruit gewerkt. Zo nam hij het extra kansje mee dat ♦10 tijdig zou vallen en de twee schoppenverliezers uit zuid wegkonden op de ruitens.

    • Jan van Cleeff