Wat te doen met een goed idee

Het hebben van een goed idee is geweldig, maar bij veel mensen blijft het bij ideeën. Men weet niet wat te doen, waar te beginnen of is bang dat het idee gestolen wordt. Enkele tips.

Onderzoek wat er zo goed is aan het idee: wat is de kern die het zo krachtig maakt? Kijk vervolgens op internet of vergelijkbare producten al bestaan en blader door online octrooiliteratuur om te zien hoe uniek uw vinding is. Dit kan allemaal in het geheim zonder dat u uw idee met iemand hoeft te delen. Maar om te achterhalen of het idee echt levensvatbaar is, is het noodzakelijk er ook met anderen over te praten. Met kritische vragen en opmerkingen kan uw omgeving u helpen het idee van verschillende kanten te bekijken en mogelijke verbeteringen aan te brengen. Bent u bang dat uw idee gestolen wordt, praat er dan in het begin alleen over met goede vrienden of familie of laat uw gesprekspartner vooraf een geheimhoudingsverklaring ondertekenen.

Is uiteindelijk uw omgeving net zo enthousiast als u, dan zou het wel eens een hele goede vinding kunnen zijn en de moeite waard om een octrooi voor aan te vragen. Let wel: hoewel sommige ideeën op zich geen commercieel oogmerk hebben, geldt voor bijna alle ideeën dat de kans op succesvolle realisatie erg klein is als er geen winst mee te behalen valt. Bestaat uw idee nog niet, is het technisch realiseerbaar en is er winst uit te verwachten, dan bent u al halverwege de weg naar succes. In het boek Ik heb een goed idee. Wat nu? staat het hele pad in zeven stappen beschreven. Op de website www.vanideetotsucces.nl staan links naar de belangrijkste websites voor het uitwerken van ideeën en is een standaard geheimhoudingsverklaring te downloaden.

Jasper Baggerman is directeur van innovatiebureau DOK 5 en auteur van het boek: `Ik heb een goed idee. Wat nu?' Prijs: € 12,95 (isbn 9021541378)

    • Jasper Baggerman