VN: hulpverlening aan slachtoffers moeizaam

De noodhulp aan de slachtoffers van de verwoestende vloedgolf verloopt moeizaam. Dat is vooral een gevolg van de vernielde infrastructuur en slechte bereikbaarheid van afgelegen gebieden, aldus medewerkers van de Verenigde Naties.

Honderden tonnen noodhulp, zoals medicijnen, waterzuiveringsinstallaties en voedsel zijn intussen in de getroffen landen aangekomen. Maar daarvan komt weinig terecht bij degenen die de hulp het meest nodig hebben. Miljoenen mensen zijn afgesloten van de buitenwereld, omdat bruggen zijn ingestort en grote gebieden onder water staan.

De Verenigde Naties geven toe dat tot dusver slechts een fractie van de benodigde hulp doorkomt naar de plekken waar deze nodig is. Miljoenen mensen zijn afgesloten van de buitenwereld, omdat bruggen zijn ingestort en grote gebieden onder water staan. ,,We doen erg weinig op het moment. Ik denk dat de frustatie alleen maar zal groeien de komende dagen en weken'', aldus VN-coördinator Jan Egeland. De VN schatten dat ongeveer vijf miljoen mensen dringend hulp nodig hebben.

In Indonesië wordt de hulpverlening ernstig bemoeilijkt door het gebrek aan brandstof voor de vrachtwagens die de hulpgoederen naar de getroffen gebieden moeten brengen. De Indonesische regering heeft de VN om helikopters gevraagd om goederen naar afgelegen gebieden te vervoeren. Australië heeft al toegezegd drie helikopters naar Indonesië te sturen.

De hulpverleningsorganisatie CARE gaat in Indonesië 100.000 systemen voor schoon drinkwater uitdelen. Dit moet voorkomen dat er besmettelijke ziektes, zoals cholera, uitbreken. Japanse en Amerikaanse oorlogsschepen zijn naar het gebied gestuurd met een ziekenhuis en waterzuiveringssystemen aan boord.

In Sri Lanka komt de hulpverlening redelijk op gang. Honderden tonnen aan hulpgoederen zijn gearriveerd op het vliegveld van de hoofdstad Colombo. Artsen klagen echter over een gebrek aan medicijnen. ,,De mensen in de vluchtelingenkampen worden ziek. Er is grotere behoefte aan medicijnen dan aan voedsel en kleding'', aldus een districtsleider. Het Rode Kruis heeft ongeveer 40.000 mensen ondergebracht in 66 opvangkampen op het eiland.

In Somalië ondervinden hulpverleners veel problemen. Volgens hen zijn zeker 50.000 mensen in het oosten van het land slachtoffer geworden van de vloedgolf. Zij hebben dringend behoefte aan voedsel, drinkwater en andere zaken. Wegens gebrek aan wegen en havens kan het zeker nog dagen duren voordat deze mensen zijn voorzien van hulp, aldus VN-medewerkers. Behalve de problemen met de Somalische infrastructuur, hebben de hulpverleners ook te kampen met lokale milities.

Secretaris-general Kofi Annan van de Verenigde Naties liet weten dat een half miljard dollar (circa 0,37 miljard euro) aan hulp is toegezegd of gegeven voor slachtoffers van de vloedgolven in Zuidoost-Azië. ,,We hebben een goede respons gehad'', zei Annan gisteren in New York.