VN: acute nood voor vijf miljoen mensen

Vijf miljoen mensen verkeren volgens de Verenigde Naties in acute nood ten gevolge van de zeebeving en de vloedgolf afgelopen zondag in de Indische Oceaan. Het dodental in Zuidoost-Azië en Oost-Afrika is inmiddels opgelopen tot ruim 123.000.

Alleen in Indonesië eisten de tsunami al bijna 80.000 levens. Medewerkers van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid lieten weten dat het dodental gisteren in vergelijking met een dag eerder met bijna 30.000 is gestegen, omdat reddingswerkers aan de noordwestkust van Sumatra veel lijken hebben gevonden.

Na Indonesië zijn tot dusver de meeste slachtoffers op Sri Lanka gevallen. Sri Lanka stelde het dodental gisteren bij tot ruim 27.000. Eerder repten de Sri-Lankese autoriteiten van bijna 25.000 doden. Het officiële dodental voor Thailand staat nu op 4.500. Victoria Romano van het Internationale Rode Kruis zei tegen het Franse persbureau AFP dat het niet mogelijk zal zijn een precies overzicht van het aantal slachtoffers te geven. Ze wees op de onbereikbaarheid van tal van gebieden en de onvolledige bevolkingsregisters in de getroffen landen.

Het officiële aantal Nederlandse doden is nog steeds vijf: vier in Thailand en één in Sri Lanka. Volgens de officiële cijfers zijn 271 buitenlanders omgekomen en worden er nog ruim 6.000 vermist. De meeste buitenlandse slachtoffers zijn gevallen onder de Zweden. Het aantal Zweden dat in Thailand de dood heeft gevonden kan in het ergste geval de duizend overschrijden, zei de Zweedse premier Göran Persson gistermiddag. Het officiële Zweedse dodental stond gisteravond op 44, maar er waren nog zo'n 2.500 vermisten. Rond de kerst bevonden zich daar meer dan 20.000 Zweedse toeristen, van wie inmiddels 5.000 naar huis zijn teruggekeerd.

Honderden tonnen aan noodhulp, zoals medicijnen, waterzuiveringsinstallaties en voedsel zijn intussen in de getroffen landen aangekomen, aldus VN-medewerkers. Daarvan komt nog weinig terecht bij degenen die de hulp het meest nodig hebben.

Secretaris-general Kofi Annan van de Verenigde Naties liet weten dat een half miljard dollar (circa 0,37 miljard euro) aan hulp is toegezegd of gegeven voor slachtoffers van het natuurgeweld. ,,We hebben een goede respons gehad'', zei Annan gisteren in New York. ,,Meer dan 30 landen hebben zich aangemeld om ons te helpen miljoenen mensen te helpen.'' Bij het bedrag van een half miljard dollar is 250 miljoen inbegrepen van de Wereldbank. De rest komt van afzonderlijke landen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, riep op een internationale donorconferentie te houden voor de slachtofffers van de vloedgolven. Hij zei dat die waarschijnlijk volgende week plaatsheeft.

De Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking komen volgende week vrijdag in Brussel bijeen voor een vergadering over de hulp aan de getroffen gebieden.

SRI LANKA: pagina 5

VELSEN: pagina 5

ATJEH: pagina 5