Velsen helpt Galle

Al bijna dertig jaar onderhoudt Velsen een bijzondere band met Galle, een van de zwaarst getroffen steden in het zuiden van Sri Lanka.

,,Onze brandweerauto doet heel goed werk. Ik zag laatst op tv hoe hij in Galle de wateroverlast bestreed.'' De wagen werd vorig jaar door de Rotary Club uit Velsen aan de door de zeebeving getroffen kustplaats in Sri Lanka geschonken, legt Arie van Duijn van de ICT-Academie in de Noord-Hollandse gemeente uit. De stedenband van bijna 30 jaar tussen Velsen en Galle werpt haar vruchten af.

Velsen laat Galle nu niet in de steek: de dag na de ramp zag het Comité `Velsen helpt Galle' het licht. Daarin werken onder meer de gemeente, de Stichting Ontwikkelingsamenwerking (S.O.S.) Velsen, het Rode Kruis, de Rotary en de ICT-Academie samen. Tot dusver werd er 20.000 euro ingezameld. ,,We overleggen met de Sri-Lankese ambassadeur in Nederland hoe we het geld het best kunnen besteden. Hij vraagt vooral om medicijnen, voedsel en water'', zegt Klaas van Slooten van S.O.S. Velsen.

Velsen en Galle zijn in 1976 een band aangegaan. Beide liggen aan zee, beide hebben een haven en beide tellen ongeveer 60.000 inwoners. Sinds 1985 geeft S.O.S. Velsen namens de gemeente vorm aan de band met Galle. Er is flink aan de weg getimmerd: de samenwerking leidde tot woningbouw, de oprichting van naaiateliers en projecten voor afvalverwerking. Van Duijn van de ICT-Academie pionierde met computer- en automatiseringsprojecten.

De hulpverlening profiteert nu van die contacten. In dat netwerk neemt S.P.C. Kumarasinghe, oud-student aan de toenmalige landbouwhogeschool in Deventer, een bijzondere plaats in. ,,Hij weet de weg. Hij opent deuren voor ons'', aldus Van Duijn.

    • Rob van Hal