Tsunami raast ook over internet

In enkele dagen tijd heeft het woord `tsunami' een verschrikkelijke betekenis gekregen. Tot tweede kerstdag was het weinig meer dan het Japanse woord voor vloedgolf (eigenlijk havengolf). Judo- en jiu-jitsu-clubs ontlenen er hun naam aan, een studentenjaarclub noemt zich zo, net als een popbandje dat hardcore-cybermuziek speelt, een online spelletje en een waterspektakel in het Belgische Hasselt, dat eerder dit jaar wegens gebrek aan de vereiste vergunningen niet doorging.

Sinds een kleine week is het gedaan met de onschuld van die vloedgolf. Wie op internet bij een zoekmachine `tsunami` invoert, krijgt meer dan vier miljoen verwijzingen, in het Nederlands alleen al 46.000. Een groot deel daarvan heeft betrekking op de ramp in Azië en veel sites bieden informatie van een wisselend wetenschappelijk niveau. Heel toegankelijk is de website www.kennislink.nl, die is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Met tekst, illustraties, dossiers, animaties en talloze links naar andere sites is www.kennislink.nl een schoolvoorbeeld van het overzichtelijk ontsluiten van veel informatie op het net.

Vergelijkbare websites in het Engels zijn er uiteraard ook. The National Oceanic and Atmospheric Administration, een Amerikaanse overheidsinstantie, heeft een Pacific Marine Environmental Laboratory. Op de site www.pmel.noaa.gov wordt verslag gedaan van het tsunami-onderzoeksprogramma, dat zich concentreert op het gevaar van de vloedgolven voor de Amerikaanse kusten. Vergelijkbaar is de site www.geophys.washington.edu van de faculteit aard- en ruimtewetenschappen van de Universiteit van Washington.

De website www.tsunami.org leidt naar het Pacific Tsunami Museum in Hawaii. Dat is waarschijnlijk tijdens de kerstdagen gesloten, want enig nieuws over de huidige catastrofe is op de site niet te vinden en de `foto van de maand december' toont een vredige Hawaiiaanse straat in de jaren vijftig. In 1960 werden gebouwen in die straat verwoest.

Informatie over slachtoffers en vermisten biedt onder andere het internationale Rode Kruis, te bereiken via www.ikrk.org. De organisatie probeert met deze site vermisten op te sporen en door de vloedgolf uiteengeslagen gezinnen te herenigen.

Wie na alle tv-beelden van de afgelopen dagen nog behoefte heeft aan meer rampspoed, kan op verschillende persoonlijke sites terecht voor amateurfilmpjes en foto's van de ramp. En via de startpagina natuurrampen.pagina.nl gaat er nóg een wereld van aardbevingen, overstromingen, bosbranden, cyclonen en lawines open.

www.ikrk.org, www.kennislink.nl, www.tsunami.org

    • Hans van Laarhoven