Tochnogbinnen.nl

Met een klapstoeltje bij de brievenbus zitten, wachten tot het felbegeerde bankafschrift op de mat valt. Er zijn mensen die dit doen als er miljoenen in aantocht zijn.

Niet dat ze van de Amsterdamse beurs hebben geprofiteerd. Beleggen in de AEX-index leverde dit jaar een rendementje op van circa 2,5 procent. Daar komt nog de inflatie overheen van een procentje en een vermogensbelasting van 1,2 procent. Er blijft dan nagenoeg niets over.

De winnaars van dit jaar zijn ondernemers die hun bedrijf verkochten. De hoofdprijs gaat naar Reinier Bouman en Bob Crébas. Tot voor kort twee volslagen onbekende ondernemers uit de Noordoostpolder. Zij kregen tezamen 225 miljoen euro op hun bankrekening bijgeschreven toen zij de website www.marktplaats.nl verkochten aan het Amerikaanse Ebay.

Zij waren niet de enigen die geld verdienden met de verkoop van een website. Een week geleden is www.weekendjeweg.nl met een paar zustersites voor 33,5 miljoen euro verkocht aan een Britse onderneming. Oprichter Roland Rijpma, nog voor een derde deel eigenaar, ging met ruim 10 miljoen euro naar huis.

Behalve ondernemers heeft een aantal investeerders ook geen slecht jaar achter de rug. Jan Baan verzilverde een fors belang in het bedrijf Webex en pakte een winst van bijna 28 miljoen dollar. Ook investeerder John de Mol verdiende miljoenen door tijdig in- en uit te stappen bij telecombedrijf Versatel. Of investeerder Roel Pieper als aandeelhouder al gecasht heeft met Google, is niet bekend. Zeker is wel dat Google zijn koers in enkele maanden heeft zien verdubbelen.

Het zijn de topmanagers die het afleggen tegen de ondernemers en investeerders. De meest opvallende transactie vond in september plaats, toen KPN-topman Ad Scheepbouwer 1.567.398 opties KPN verkocht. Scheepbouwer verdiende daarmee 3,6 miljoen euro. Achteraf gezien, maar dat is makkelijk praten, had hij zijn stukken beter nog even kunnen vasthouden. De koers steeg in de tussentijd bijna 20 procent, na jarenlang nauwelijks van zijn plaats te zijn gekomen.

ABN Amro-topman Rijkman Groenink is de tegenpool van Scheepbouwer. Hij moest een optiepakket verzilveren, omdat dit anders zou verlopen. Het pakket leverde hem uiteindelijk 14.531,75 euro winst op. Maar ja, ABN Amro is bankieren en geen internet.

Is er een nieuwe internethype gaande, zoals eind jaren negentig? Het lijkt erop. Maar toen draaiden de bedrijven verlies, nu is er vaak winst. Marktplaats schrijft zwarte cijfers, net zoals Google en Webex. Versatel zit bijna op winst. Alle vier bestonden tien jaar geleden nog niet. Internet is veilig geland.

    • Mark Houben