Televisie en Radio Voorkeur

NIEUWJAARSCONCERTEN

Nieuwjaarsconcert. Rechtstreeks verslag van het traditionele nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker vanuit Wenen onder leiding van Lorin Maazel. Muziek vooral van Johann en Joseph Strauss, maar ook van Joseph Hellmesberger en Franz von Suppé. Met het ballet van de Weense Staatsopera, het Staatsballet Berlijn en het San Carlo Theater van Napels. Ned.2, 11.15-13.40u.

Nieuwjaarsconcert. Vanuit het Concertgebouw in Amsterdam een rechtstreekse uitzending van het traditionele nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble. Uitgevoerd worden o.a. muziekstukken rond het thema `Later' die door kinderen zijn gecomponeerd. Ned.3, 13.05-14.40u.

DOCUMENTAIRE

Cirque du Soleil: 20 years under the sun. Documentaire over het circustheater Cirque du Soleil, dat dit jaar twintig jaar bestaat. BBC2, 18.30-19.30u.

Titanic Day: Return to the Titanic. Op 14 april 1912 vaart het cruiseschip R.M.S. Titanic tegen een ijsberg op en zinkt na enige uren in de diepte. Daarbij komen veel passagiers om. Op National Geographic Channel zijn – gespreid over de gehele dag – naast het verslag van de expeditie met onderwatercamera's naar het wrak van het schip in herhaling nog vijf documentaires over dit schip te zien. National Geographic, 12.00-01.00u.

CABARET

De vliegende panters: De grote drie. De panters met hun verheven status aanschouwen het aandoenlijke gewoel op aarde vanuit een behaaglijk zijn, ergens, boven het dak van het menselijk denken. Vertederd kijken Rutger de Bekker, Diederik Ebbinge en Remko Vrijdag omlaag naar die vermakelijke speeltuin. Ned.3, 21.15-22.30u.

Marc-Marie theatershow. Soloprogramma van de cabaretier Marc-Marie Huijbregts, dat in 2003 werd bekroond met de VSCD Cabaretprijs wegens `de adembenemende combinatie van venijn en tederheid, van grofheid en fijnbesnaardheid'. Ned.1, 22.50-0.30u.

FILM

Ja zuster, nee zuster (Pieter Kramer, 2002, Nederland). Regisseur Kramer en scenarist Frank Houtappels, die ook verantwoordelijk waren voor de toneelbewerking van de tv-klassieker voor het RO-theater, laten triomfantelijk zien dat je hier tussen de kikkers een echte grootscheepse filmmusical kunt maken. Pakte even vilein als betoverend uit. Met Loes Luca als Klivia en Paul R. Kooij als even boze als homoseksuele buurman. Ned.3, 19.30-21.15u.

Toy Story (John Lasseter, 1995, VS). Eerste avondvullende computeranimatiefilm uit de geschiedenis brengt speelgoed van hard plastic tot leven. Cowboy Woody wordt in populariteit overvleugeld door astronaut Buzz Lightyear. Dezelfde Pixar Animation Studios tekenden later al even digitaal voor o.a. Finding Nemo en The Incredibles. RTL4, 20.20-21.25u.

A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977, GB). Grootscheepse, vermoeiende oorlogsfilm over de mislukte slag om Arnhem (september 1944) werd goeddeels in en om Deventer opgenomen. Een leger van sterren, onder wie Dirk Bogarde, Michael Caine, Gene Hackman, Laurence Olivier, Liv Ullmann, Robert Redford. BBC2, 21.10-24.00u.

Bridget Jones's Diary (Sharon Maguire, 2001, GB). Even succesrijke als vakkundig gemaakte romantische komedie, in de traditie van Four Weddings and a Funeral en Notting Hill, naar Helen Fieldings bestseller over een hysterisch onzeker Londens meisje van dertig, in gevecht met nicotine, calorieën en alcohol en op zoek naar het geluk. Effectief spel van Renée Zellweger, Hugh Grant en Colin Firth. Ned.1, 21.20-22.50u.

Nynke (Pieter Verhoeff, 2001, Nederland). Ambachtelijk voorbeeldige filmbiografie over de Friese domineesdochter Sjoukje Bokma de Boer (1860-1939) die onder het pseudoniem Nynke fan Hichtum kinderboeken als Afke's tiental (1903) publiceerde, maar vooral getrouwd was met de socialistische voorman Troelstra. Ned.3, 22.40-0.30u.

Nurse Betty (Neil LaBute, 2000, VS/Duitsland). Intelligente genremix tussen komische soapverdwazing en actiethriller maakt plezier over de scheiding tussen fictie en werkelijkheid. Na een posttraumatisch stress-syndroom weet Renée Zellweger nog maar één ding zeker: ze is de verloren gewaande verloofde van een soapdokter. En dus vertrekt ze vanuit Kansas naar Hollywood voor een happy end. Onderwijl wordt ze achtervolgd door twee criminelen, onder wie Morgan Freeman. Canvas, 0.15-2.05u.

RADIO

Knetterende letteren. Portret van schrijver Jan Wolkers die dit jaar 80 hoopt te worden. Over zijn leven, zijn kunstenaarschap , aarom een Nederlandse schrijver nooit de Nobelprijs krijgt, over zijn geknakte carrière als atleet en hoe zijn begrafenis geregeld moet worden. 747AM, 14.02-15.02u.

Radio Bergeijk. Entermatie voor heel de natie. Rechtstreeks vanuit GrandCafé Beeks met de presentatoren Toon Spoorenberg en Peer van Eersel. Radio 1, 13.33-14.04u.

Opera live. Chovantsjina, een muzikaal volksdrama in vijf akten van Modest Moessorgski, 1839-1881. Met koor en orkest van Teatro del Maggio o.l.v. James Conlon. Radio 4, 19.02-23.00u.

Opium. Gijs van Tuyl is de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij moet het museum uit het slop trekken en weer tot de wereldtop laten behoren. Van Tuyl verlaat het museum in het Duitse Wolfsburg waar hij spraakmakende tentoonstellingen maakte en een belangwekkende collectie opbouwde. Radio 1, 19.04-20.04u.

Šimek 's nachts. Gesprek met schrijver en publicist Sytze van der Zee over zijn leven en carrière. Radio 1, 0.04-24.00u.