Televisie en Radio Voorkeur

AMUSEMENT

Ashton brothers. Slot van een driedelige registratie van de theatershow Tragiek van de onderman met absurde komedie en slapstick. Ned.3, 19.40-20.15u.

Shownieuws presenteert: Lachend het jaar uit! Overzicht van het Nederlandse cabaret van de afgelopen jaren met o.a. Toon Hermans, Wim Sonneveld, Snip en Snap, Mini & Maxi en André van Duin. SBS6, 20.30-22.05u.

Tv-show oudjaar. O.a. de meest sexy vrouw van 2004, een onbekende Engelse uit de clip Call on me. Verder winnaars die door een loterij multimiljonair werden en de Nederlandse meisjes die meededen aan de verkiezing van Miss Elite 2004. Ned.2, 20.50-22.20u.

Cirque du Soleil. De circusshow Quidam en op Nederland 1 het verjaardagsfeest Midnight Sun van Cirque du Soleil (20 jaar) en het Montreal International Jazz Festival (25 jr). Canvas, 20.25-21.55 & Ned.1, 21.30-23.10u.

Spijkersjaaroverzicht. Oudejaarsprogramma met terugblikken op 2004. Twee teams onder leiding van Bert Visscher en Peter Heerschop spelen het spijkerspel. Ned.3, 22.35-0.05u.

MUZIEK

Top 2000 in concert. Een feestelijk concert dat volgt op de Radio 2 Top 2000, die op oudejaarsavond even voor twaalf uur afsluit met de nummer 1 van 2004. Nederlandse artiesten zingen een persoonlijke voorkeur en hun eigen hit. Met o.a. George Baker, Ruth Jacott, Lee Towers, Mai Tai, Bennie Jolink (Normaal) en Ten Sharp. Ned.3 & Radio 2, 0.05-1.40u.

Jools's Hootenanny. Live optredens van o.a. Jools Holland and his Rhythm and Blues Orchestra, Eric Clapton, Mavis Staples, Franz Ferdinand, Jamie Cullum, Natasha Beddingfield, Paul Carrack en Ian Hunter. BBC2, 0.10-2.25u.

FILM

.Mary Poppins (Robert Stevenson, 1964, VS). Klassieke musical voor alle leeftijden uit de Disney-studio. Jarenlang de beste vermenging van animatie en speelfilmscènes ooit vertoond, leuke liedjes, Julie Andrews perfect in haar met een Oscar bekroonde debuut als de Londense gouvernante die toveren kan en Dick Van Dyke als goedgemutste schoorsteenveger. Net5, 18.05-20.30u.

.It Could Happen to You (Andrew Bergman, 1994, VS). Tweede regel van Sinatra's tophit Young at Heart leverde titel aan eenduidig sprookje in de traditie van Frank Capra. Niet-corrupte New Yorkse agent Nicholas Cage geeft aan serveerster Bridget Fonda bij wijze van fooi de helft van een loterijlot dat 4 miljoen waard bljkt te zijn. Dit tot ergernis van zijn op geld beluste echtgenote. Net5, 20.30-22.20u.

.The Age of Innocence (Martin Scorsese, 1993, VS). Scorsese's getrouwe adaptatie van de gelijknamige roman van Edith Wharton compenseert gebrek aan ironisch commentaar van de schrijfster met een uitgekiende aankleding. Met Michelle Pfeiffer als de vrijgevochten gravin Olenska, die opschudding veroorzaakt in de rigide New Yorkse society van 1870, en samen met de reeds verloofde Archer (Daniel Day-Lewis) lijdt onder een smeulende, nimmer geconsumeerde passie. Canvas, 21.55-0.10u.

.I.Q. (Fred Schepisi, 1994, VS). De acteurs hebben merkbaar lol in ombekommerde romantische komedie. Eenvoudige automonteur Tim Robbins valt voor reeds verloofde, hyperintelligente blondine Meg Ryan. Walter Matthau speelt Albert Einstein (!) annex aimabele koppelaar. Net5, 22.20-23.55u.

.Gone with the Wind (Victor Fleming, 1939, VS). Klassieke publiekslieveling met Vivien Leigh als Southern belle Scarlett O'Hara wier liefde voor Clark Gable tijdens Amerikaanse Burgeroorlog onvermijdelijk blijkt. Melodramatisch historisch epos kreeg negen Oscars. Net5, 23.55-3.40u.

.Lucía y el sexo (Julio Medem, 2001, Spanje/Frankrijk). Zie tv-vooraf. Canvas, 0.55-3.00u.

RADIO

Is er een complot in het spel? Auteur Tomas Ross over samenzweringen en belangen die er bij spelen. Aan de orde komen de moord op president Kennedy, de aanslagen op de Twin Towers en de terreurdreiging van dit moment waarachter, volgens Ross, een complot zou kunnen schuilen om de bevolking bang te maken en te houden. 747AM, 14.02-16.00u.

Zappen door 2004 met 3FM nieuws. Alle belangrijke momenten uit het nieuws in een mix van hits. Radio 3, 16.04-18.00u.

Zeldzaam: Luna express. Een schimmige reis vol poëzie en klanken die het daglicht niet kunnen verdragen. Vanavond leest Thomas Mann uit zijn roman Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull. 747AM, 23.02-24.00u.