Tbs voor `terpentinewraak'

De 17-jarige Leeuwarder Awa A. is gisteren door de rechtbank te Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden en tbs met dwangverpleging. Dit wegens zware mishandeling met voorbedachten rade en bedreiging van zijn 16-jarige ex-vriendin en mishandeling en bedreiging van een andere 15-jarige ex-vriendin.

De jongen, van Iraaks-Koerdische komaf, stak het 16-jarige meisje afgelopen augustus tot twee keer toe in brand in een woning in Leeuwarden, nadat hij haar met terpentine overgoten had. Als reden gaf hij op dat zij tijdens een vakantie zou hebben gezoend met een andere jongen. Het slachtoffer liep door de verbranding tweede- en derdegraadsbrandwonden op.

De rechtbank achtte poging tot moord, wat het openbaar ministerie ten laste had gelegd, niet bewezen, maar legde desalniettemin dezelfde straf op als het openbaar ministerie had geëist. Omdat Awa zijn ex-vriendin onder de douche zette, toen deze er niet in slaagde de vlammen te doven en dus ingreep, kon poging tot moord niet bewezen worden, meent de rechtbank.

Hoewel Awa minderjarig is, werd het strafrecht voor volwassenen toegepast, omdat Awa een volwassen leven leidde en al geruime tijd niet meer bij zijn ouders woonde. Na de verhuizing van zijn ouders, die naar Lelystad gingen, was Awa naar zijn oude woonplaats Leeuwarden teruggekeerd.

De rechtbank neemt het oordeel van de deskundigen over dat Awa een narcistische persoonlijkheidsstoornis met antisociale en psychopathische trekken heeft. Het verzoek van de advocaat om een tegenonderzoek, wees de rechtbank af. Aangezien de kans op herhaling groot is, is tbs met dwangverpleging op zijn plaats.

Volgens de rechtbank beschouwde Awa de meisjes als zijn eigendom en was hij ziekelijk jaloers. Weinig geloof hechtte de rechtbank aan Awa's verweer dat hij in een vlaag van verstandsverbijstering had gehandeld. ,,Er was sprake van een weloverwogen ondervraging en een keiharde afstraffing.'' ,,Toen de kleren van het meisje in brand stonden, negeerde de verdachte het advies van een vriend om een ambulance te bellen en schopte hij het slachtoffer nog enkele malen tegen het hoofd.''

Evenmin was de rechtbank overtuigd van de echtheid van Awa's spijtbetuigingen, die deskundigen tijdens de zitting ook al in twijfel hadden getrokken. ,,Zelfs vanuit de detentie bedreigde hij het slachtoffer [de vijftienjarige ex-vriendin red.] met verbranding.''

Ook uit de rapsong die Awa enkele dagen na het misdrijf schreef, spreekt slechts zelfbeklag en geen spijt, meent de rechtbank.