Rotterdam legt beslag op prijzengeld postcodeloterij

Gemeentebelastingen Rotterdam (GBR) heeft gisteren beslag gelegd op het prijzengeld van 76 mogelijke prijswinnaars van de Nationale Postcode Loterij in de wijken Ommoord en Zevenkamp. Volgens GBR hebben zij schulden bij de gemeente van in totaal 110.000 euro. Het staat nog niet vast of de 76 daadwerkelijk meedoen aan de loterij. ,,Wij willen in ieder geval niet achter het net vissen'', aldus een woordvoerder van GBR.

Nadat bekend werd dat de zogenoemde `Postcode Jumbo Kanjer' in Rotterdam is gevallen, heeft GBR postcodegebied 3068 op wanbetalers gecontroleerd. Dat leverde 76 mensen op met schulden variërend van 500 tot 6.500 euro. Het gaat om niet betaalde belastingaanslagen zoals onroerendezaakbelasting en parkeerbelasting, maar ook om schulden ontstaan door bijstandsfraude. Deze bijstandschulden int GBR voor de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

GBR pakt wanbetalers naar haar zeggen hard aan. Ze zet daarvoor alle invorderingsmiddelen in. Als wanbetalers na een dwangbevel nog niet over de brug komen, gaat GBR over tot het leggen van beslag. Dat kan beslag op een auto of een inboedel zijn, maar ook derdenbeslag, zoals loonbeslag bij de werkgever of zoals nu beslag op het prijzengeld bij de postcodeloterij.

De `Postcode Jumbo Kanjer' is met het 20,9 miljoen het hoogst te verdelen bedrag ooit in deze loterij. Alle deelnemers met het lotnummer 3068 delen mee in de prijs. Tweederde gaat naar de deelnemers uit de winnende straat, de rest naar die uit de rest van het postcodegebied.