Nederland in actie voor noodlijdend Azië

Een legeflessenactie, gedetineerden die hun dagloon afstaan en `Bartje fietst voor Azië'. Nederland is in touw voor de slachtoffers.

In Rolde is een legeflessenactie, in Meppel een keukenactie, in Warmenhuizen een kledingactie, in héél Noord-Holland een broodactie.

Nederland is in touw voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Er wordt niet alleen geld overgemaakt op gironummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Den Haag. Overal ontstaan particuliere initiatieven, in soorten en maten. Die moeten nog meer geld opleveren. Zo zijn er gemeenten en instellingen die een speciale band met het getroffen gebied hebben. Zoals de gemeente Velsen. Deze heeft een rekening (383611717) geopend voor de getroffen zusterstad Galle in Sri Lanka. De regionale actie `Twente voor Azië' (rekening 156850001) loopt volgens RTV Oost uitstekend.

Om de slachtoffers van de zeebeving te steunen, kan overal in het land gegeten en gedronken worden. Een mannenkoor in Havelte wil 45.000 oliebollen bakken en per verkochte zak 25 eurocent overmaken naar giro 555. Mannenkoor Zanglust in Linschoten bakt óók oliebollen, maar doneert per verkochte zak 50 eurocent.

In de ARC Bar in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam is een benefietcocktailparty, in café Schiller in Aalten een benefietconcert. In café-restaurant De Zagerij in Amsterdam kan voor het goede doel het glas gegeven worden (de brouwerij doneert het bier) en dertig horecaondernemingen in het Gooi gaan tijdens de jaarwisseling rond met collectebussen.

De brandweer in Hillegom gaat de huizen af om geld in te zamelen. Gedetineerden in de gevangenis in Nieuwegein doneren hun loon (tussenstand 299 euro) en een groep artiesten maakt een benefietsingle die wordt gepresenteerd op 6 januari, tijdens de gezamenlijk uitzending van Nederland 2, RTL4 en SBS6. Zes radiostations (Radio 3FM, Noordzee FM, Radio 10 Gold, Yorin FM, RTL FM en Radio 538) verenigen zich die dag tot Radio 555 om geld op te halen.

In Assen kan zondag al gefietst worden voor de slachtoffers (`Bartje fietst voor Azië'). Op alle kunstijsbanen in Nederland kan geschaatst worden voor Azië. De banen maken voor elke recreatieve schaatser 10 eurocent over op giro 555. In Kruisland is een dartstoernooi voor de slachtoffers. In het Makado-winkelcentrum in Purmerend zijn prijzen te winnen bij een rad van avontuur.

In navolging van de gemeente Hoorn maken steeds meer gemeenten één euro per inwoner over. Een van de gemeenten is Haarlem die 100.000 euro geeft. De gemeente Leersum heeft de inwoners opgeroepen géén vuurwerk te kopen en het geld aan de slachtoffers te geven. De gemeente Bernheze heeft zelf een rekeningnummer geopend (11165669) voor de slachtoffers, terwijl Son en Breugel liever een lokale stichting ondersteunt die een kindertehuis op Sri Lanka gaat herbouwen.

De stichting Call for Homes in Etten-Leur wil noodhuisjes neerzetten in het rampgebied, het bisdom Roermond laat in de Limburgse katholieke kerken extra collectes houden en heeft ook een eigen rekeningnummer (1045000). EO Metterdaad stelt een eigen rekening (300300) open en Islamic Relief, een fondsenwervende Islamitische instelling, biedt volgens haar website de mogelijkheid ,,voor cash donaties'' op het adres Nickeriestraat 27 in Amsterdam.

Inzamelingsacties zijn er in het hele land. In kantines, gemeentehuizen, scholen, kerken en moskeeën staan collectebussen. Pleisters, verband, melkpoeder, pijnstillers en anti-diarreetabletten kunnen vandaag in Utrecht nog worden afgegeven aan de Franciscusdreef 68-70. In Assen wordt gevraagd om lichte zomerkleding, bij de C1000 en Plusmarkt in Zuidwolde kunnen onder meer dekens worden afgegeven, in Norg zomergoed en onderkleding.

De familie Van Gameren uit Prinsenbeek vertrekt volgende week naar het door de golven geteisterde Sri Lanka. Zij hebben sinds vijf jaar een vakantiehuis in Kaloetra en willen persoonlijk de stad helpen bij de wederopbouw. Omroep Brabant doet verslag. Een bijdrage kan naar rekeningnummer 126771049 ten name van `Help Sri Lanka'.

En dan is er het initiatief `24 uur drukken voor Azië'. Directie en ondernemingsraad van Dijkman Offset in Diemen maken de complete omzet van één etmaal (van 7 op 8 januari) over aan giro 555.

Om de slachtoffers in Azië te helpen heeft ook de webvrouw (www.webvrouw.nl) zich gemeld: voor elke tussen 28 december en 31 januari via haar website verkochte vibrator en ontharingsmiddel maakt webvrouw 2,50 euro over naar giro 555. Opbrengst bij het sluiten van deze krant: 10 euro.