Melk helpt

In een oud notitieboekje las ik: 'Droom over een simultaan, het was erg moeilijk. Aan een van de borden had ik nog een appel, zilveruitjes en ketchup, terwijl mijn tegenstander alleen nog een kroket had. Ik wist dat het met die materiaalverhouding theoretisch gewonnen was, maar het lukte niet om mat te geven. De tegenstander zei steeds dat het volgens hem remise was.'

Een andere simultaan waar ik onprettige herinneringen aan heb is ook nooit echt gespeeld. Een reclamebureau wilde voor een melkfabriek een tekenstrip maken waarin ik als simultaanspeler rondliep. Op het eerste plaatje sidderden de tegenstanders voor me, maar op een later plaatje had een kleine jongen een glas melk gedronken dat hem reuzenkracht gaf, en dan sidderde ik.

Ik zou er meer geld mee verdienen dan met werken, maar helaas, het ging niet door. De melkfabriek keurde het idee af, omdat men niet wilde dat er iemand van boven de veertig in hun reclames te zien was, zelfs niet als die verslagen werd door een kwieke jonge melkdrinker. Ik wist toen nog niet dat de babyboomers zo'n slechte naam hebben en was geschokt.

In het echt is een simultaan, met al die sidderende tegenstanders, meestal wel leuk. De van oorsprong Belgische Amerikaan George Koltanowski (1903-2000) maakte er zijn beroep van. In 1937 had hij een toernee in Zwitserland waarin hij 26 dagen achter elkaar in 26 verschillende steden een blindsimultaan gaf. Je zou denken dat het genot van het winnen dan in duivelsplicht verkeert, maar Koltanowski hield een goed humeur.

Koltanowski - Amateur, blindsimultaan Riehen 1937. Wit begint en wint.

Oplossing Schaken: 1. Le3-g5 h6xg5 Anders verliest zwart de dame, maar nu gaat hij mat. 2. h4xg5 Df6-e7 3. Tf3-h3+ Kh7-g8 4. Dg4-h5 f7-f6 5. g5-g6 Zwart gaf op.

    • Hans Ree