Luxemburgo nieuwe trainer Real Madrid

Voormalig bondscoach van Brazilië Vanderlei Luxemburgo is de nieuwe trainer van Real Madrid. De 52-jarige Braziliaan was in zijn vaderland in dienst van Santos.

Die club laat hem vanwege de positieverbetering vertrekken. Real maakte het nieuws gistermiddag officieel bekend, terwijl Luxemburgo zelf zijn mond al voorbij had gepraat tegenover de pers. Real werd geleid door interim-coach Mariano Garcia Ramon sinds trainer Jose Antonio Camacho wegens slechte resultaten in september ontslag had genomen.

Luxemburgo gaf al voor de bekendmaking enkele details prijs: ,,De onderhandelingen verliepen erg vlot. Ik teken voor anderhalf jaar en begin meteen''. Na zijn aankomst in Spanje zei hij tegen de Spaanse pers zeer gelukkig te zijn. ,,Werken bij Real Madrid is de droom van iedere trainer. Het is een grote verantwoordelijkheid voor mij, maar die ga ik niet uit de weg.''

De benoeming van Luxemburgo is het eerste wapenfeit van Arrigo Sacchi. De Italiaanse voormalig trainer van AC Milan én bondscoach is pas aangetreden als technisch directeur van Real Madrid. De Spaanse recordkampioen draait dit seizoen ondanks alle sterspelers niet goed. Na zeventien competitiewedstrijden staat Real vijfde, op dertien punten van koploper Barcelona. Real heeft echter wel een wedstrijd minder gespeeld dan de club van trainer Frank Rijkaard. Volgens vice-voorzitter Emilio Butragueño heeft Real lang gewikt en gewogen voordat de keuze viel op Luxemburgo, die een conditietrainer meeneemt. ,,Maar dit was de juiste beslissing voor Real'', aldus de oud-voetballer.

Aanklagers in Italië zijn een diepgaand onderzoek begonnen naar frauduleuze handelingen door de Milanese profvoetbalclubs AC Milan en Internazionale. In februari doorzocht de Italiaanse FIOD de burelen van alle 42 Italiaanse profclubs in de twee hoogste divisies, de Italiaanse voetbalbond en de Italiaanse profliga. Destijds ontkenden alle 42 clubs strafbare feiten.

De meeste Italiaanse profclubs zijn belast met schulden, sommige zelfs torenhoge, en lijden grote verliezen. Justitie koesterde steeds meer argwaan na aanwijzingen van wijdverspreide boekhoudfraude en onregelmatigheden bij spelerstranfers.

De twintig clubs uit de Engelse Premier League hebben besloten gezamenlijk 1,4 miljoen euro te doneren ten bate van de slachtoffers van de zeebeving in Azië. De actie was een initiatief van Everton. Die club uit Liverpool wordt gesponsord door een Thaise bierbrouwer. Alle verenigingen uit de hoogste Engelse divisie doneren 50.000 Engelse pond (70.600 euro). ,,De clubs hebben goede contacten in die regio en daarom is dit logisch'', zei Richard Scudamore, voorzitter van de Premier League. (AFP/ANP/Reuters)