Koekjes of radijsjes

Vergaderen, mensen zouden het niet moeten doen. Vergaderingen zijn saai en slaapverwekkend en ze duren altijd langer dan de bedoeling is. En zelfs als ze niet zouden uitlopen, dan kun je je vaak niet de hele tijd blijven concentreren. Aandacht is namelijk een schaars goed, concentratievermogen kan uitgeput raken.

En dan kunnen mensen minder goed nadenken en gaan ze domme dingen doen.

Dat toonden psycholoog Roy Baumeister en zijn collega's een paar jaar geleden aan. Ze nodigden enkele tientallen studenten uit om deel te nemen aan een onderzoek over smaak en proeven. In het laboratorium hing de geur van chocoladekoekjes, want die werden er vers gebakken. Op tafel stond een schaal van die koekjes en een bak radijsjes. De helft van de deelnemers kreeg de opdracht een paar koekjes te proeven, de andere helft mocht alleen een paar radijsjes. (De proefleider liep op dat moment even weg, maar de proefpersonen werden vanachter een gordijn bespied, en geen van de mensen in de radijsjesgroep at van de chocoladekoekjes - hoewel er wel, schrijft Baumeister met voldoening, een paar mensen waren die ze oppakten en eraan roken.)

Nadat ze hun mening over het voedsel hadden gegeven, moesten de proefpersonen nog wat puzzels oplossen, zogenaamd voor een onderzoek naar probleemoplossen. De cognitieve vermogens van de mensen in de radijsjesgroep bleken zo uitgeput door het niet mogen eten van de koekjes, dat ze hun pogingen om de moeilijke puzzels op te lossen veel minder lang volhielden. Ze voelden zich ook veel vermoeider dan de koeketers.

Uit minder sadistisch vervolgonderzoek blijkt dat mensen zo ook uitgeput raken door allerlei dingen die ze tijdens vergaderingen doen, zoals het moeten nemen van verantwoorde beslissingen, het inhouden van gevoelens, of het doorstrepen van alle letters 'e' in een tekst. Als proefpersonen een van die dingen hadden moeten doen, bleken ze vervolgens slechter in het oplossen van anagrammen, gaven ze sneller op als ze over iets moeilijks moesten nadenken en kozen ze in beslissingssituaties sneller de passiefste, gemakkelijkste optie.

Dus waarom zou u naar een vergadering gaan die uw intelligentie, energie en doorzettingsvermogen uitput en die u ertoe brengt slechte beslissingen te nemen, terwijl er allerlei plekken op de wereld zijn waar schalen vol koekjes staan te wachten? Doe het niet! Blijf slim, en zoek een plek vol verleidingen op, waaraan ook toe te geven valt.

    • Ellen de Bruin