`Iemand riep: wegwezen'

Acht Nederlanders keerden gisteravond terug uit Sri Lanka met een toestel van de Belgische luchtmacht.

,,Ik had willen blijven om te helpen, maar de mensen van Sri Lanka zeiden zelf dat het voor ons beter was om weg te gaan wegens het gevaar van besmettelijke ziektes.'' Duikinstructeur Tonnie Loeffen uit Oss vertelt ogenschijnlijk onaangedaan het verhaal hoe hij en leerlingen van de duikschool in Hikkaduwa aan de zuidwestkust van Sri Lanka de vloedgolf overleefden. ,,We stonden net klaar om te gaan duiken'', zegt hij. ,,Toen zagen we dat de zee zich vijftig meter van het strand terugtrok en drong het tot ons door dat er iets mis was. Iemand zag dat de golf terugkwam en riep: wegwezen. Iedereen ging toen rennen.''

De 39-jarige Loeffen kwam gisteravond gekleed in T-shirt en korte broek aan op de Belgische militaire luchthaven Melsbroek. Hij was met nog zeven Nederlanders teruggekomen aan boord van de eerste speciale vlucht uit Sri Lanka.

De Airbus van de Belgische luchtmacht, die voor Unicef hulpgoederen naar Sri Lanka had overgevlogen, had in totaal 120 toeristen uit tien Europese landen aan boord. Onder hen waren enkele lichtgewonde Engelsen, die bij Loeffen duiklessen volgden.

De dag na de ramp was volgens Loeffen het Rode Kruis ter plaatse aanwezig. ,,Van hen hebben we kleren en eten gekregen'', zegt hij. De eerste dag brachten de mensen van de duikschool door in het huis van een Sri-Lankese familie op een heuvel. ,,Eerst hadden we een uur bovenop het dak van een winkelcentrum gestaan. Tussen de eerste en de tweede vloedgolf zat drie kwartier tot een uur. De golf was zo'n drie meter hoog. Het duikcentrum is verwoest.''

Vanuit een nabijgelegen hotel kon hij uren later z'n familie in Nederland bellen. Volgens Loeffen hebben de buitenlandse toeristen veel hulp van de zelf zwaar getroffen lokale bevolking gekregen.

Of Loeffen nog terug wil? ,,Als de situatie weer beter is'', zegt hij. Aan de traditionele nieuwjaarsduik in Nederland, waaraan hij al vaker meedeed, wil hij even helemaal niet meer denken. ,,Ik ga nu eerst een bubbelbad nemen'', zegt hij met een lichte glimlach.

    • Hans Buddingh'