Hollands dagboek

In 2005 loopt de spanning in Nederland verder op. Een adviseur van premier Balkenende, waarschijnlijk Simon Boomsma genaamd, ziet het kabinet binnen één week de regie verliezen. Chaos regeert. `Het nieuws dat historicus Kikkert het voor bewezen acht dat Volkskrant- hoofdredacteur Pieter Broertjes een echte zoon van Bernhard is, gaat teloor in de reportages over brandende moskeeën, scholen, kerken en asielzoekerscentra.' Boomsma is een babyboomer en getrouwd met Dorine. Een floppy met zijn dagboek kwam in handen van thrillerschrijver Tomas Ross.

Zaterdag 26 februari 2005

Vroeg in de auto om Pauline naar hockey te brengen. Als ik rechtsaf wil, steekt Piet Hein Donner op zijn herenrijwiel net over. Waar moet-ie zo vroeg heen op zaterdagochtend? Korfbal? De grap op Justitie is dat zijn vrouw hem nog elke ochtend opwindt. Met een sleuteltje in zijn rug.

Mijn mobieltje rinkelt.

,,Siem? Jaap. We zitten op rood.''

,,Wat?''

,,Bloedrood.''

Twintig minuten later ren ik het departement binnen. De deur van kamer 016 staat op een kier. Een nadrukkelijk formulerende stem zegt scherp: ,,Ik zou het op prijs stellen als je die stinkstok uit zou willen maken, Johan.'' Donner kijkt verstoord op als ik binnenkom. ,,Meneer Boomsma, gaat u zitten.'' Uit de asbak bij Remkes kringelt wat rook. Jaap ziet eruit alsof hij de nacht heeft doorgehaald.

,,We hebben een probleem'', zegt Donner. ,,De heer Wilders is zoek.'' Hij glimlacht even alsof hij hoopt dat dat zo blijft. De Lijst Wilders staat volgens de laatste peilingen tusen de 35 en 45 zetels.

Laat thuis. Flesje Pomerol met Dorine. We praten nooit over mijn werk. Dus praten we over het hare, de zorg voor demente bejaarden. Voor een babyboomer ben ik goed ingetrouwd.

Waar is Wilders ?

Zondag 27 februari

Ik wuif vrouw en kind uit die de voorjaarsvakantie bij mijn schoonouders in Frankrijk gaan doorbrengen. De Telegraaf meldt dat er opnieuw een dochter van Bernhard is opgespoord. Ditmaal in Tanzania. De negende sinds de prins sprak. Een koerier brengt het verslag van de vorige dag. Volgens zijn lijfwachten had Wilders vrijdagavond een afspraak in het Bilderberghotel in Drachten. Met wie is onbekend. Hij arriveerde daar om 21.00. Een kamer op de parterre. Om 23.30 bleek Wilders te zijn verdwenen, via het terras, want geen van beide lijfwachten heeft hem de gang op zien gaan. Zijn Audi TT stond onaangeroerd op de parkeerplaats. Er werden geen sporen van anderen of van geweld aangetroffen. Wilders' vrouw, Hongaarse, verblijft in Boedapest. Ze hebben geen kinderen. Jaap heeft haar gebeld met een smoesje. Wilders is daar niet. Evenmin bij vrienden of familie die net als de buren in Venlo er gelukkig aan gewend zijn dat hij lang weg is. De ervaring leert dat iemand die er vrijwillig tussenuit knijpt, binnen 24 uur opduikt. Die zijn voorbij. Dus? Misdrijf? Kidnap? Het woord `moslim' staat nergens, maar je leest het tussen alle regels door. Imam Van de Ven wordt geschaduwd. Hirsi Ali wordt buiten haar medeweten extra beveiligd.

Dorine belt: goed aangekomen.

Maandag 28 februari

De vrees voor nieuw moslimgeweld heeft de gezichten getekend. Balkenende's tuitmondje trilt meer dan gewoonlijk, De Graaf ziet grauw, Remkes gaat voortdurend voor een peuk naar het toilet, Donner lijkt te bidden en alleen Zalm lacht, maar dat doet-ie ook als hij op de WAO kort. Ook de AIVD en de Nationale Recherche zitten aan. De vraag is of we na 72 uur een opsporingsbericht moeten doen uitgaan. ,,Dom blondje gezocht'', grinnikt Zalm, maar één blik van Donner is voldoende om hem te laten zwijgen. 't Is als steeds duidelijk wie de echte premier van dit land is. Donner is tegen landelijke opsporing. ,,Het zou alleen maar onwenselijke gevolgen hebben.'' Natuurlijk, Wilders met zijn aanhang mag geen martelaar worden! En als er iets fout gaat, zullen een hoop mensen Donners hoofd eisen vanwege zijn opmerkingen over `statusbeveiliging'. We houden het bij AIVD en recherche.

Dinsdag 1 maart

De Telegraaf opent in 72. Bodoni vet: `EERDMANS OVERLEEFT LIQUIDATIE!!' Wezenloos lees ik dat de LPF'er gisteravond buiten het Haagse restaurant Le Bistroquet werd neergeschoten.

Getuigen zagen twee `donkergekleurde' mannen die er op een motor vandoor gingen. De krant schreeuwt het uit: `Fortuyn! Van Gogh! Eerdmans! Wat doet Den Haag behalve onderhandelen met de Turken?!?'

Verward neem ik de telefoon aan. Jaap. Volgens een rechercheur had een journalist Wilders vrijdagavond bij Hans Wiegel gesignaleerd!

Wiegel? Wat moest Wilders bij Wiegel?

Twee uur later vraagt Wiegel of we niet goed bij ons hoofd zijn. Hij wil niets meer met de politiek van doen hebben. ,,Alleen als de mensen in het land me vragen.''

Of Fortuyn, zegt Jaap terug in de auto. ,,Wist je dat Fortuyn die zesde mei toen hij werd vermoord 's avonds een hotelkamer in Leeuwarden had geboekt voor overleg met Wiegel? Herinner je je Wiegel en Van Agt nog?''

De betrokken journalist is twee dagen onbereikbaar in Brussel.

We besluiten dat hij zich vergist moet hebben, want waarom zou Wilders dan daarna niet gewoon weer zijn opgedoken? Nog onderweg bel ik Remkes om Wiegel te vragen de zaak stil te houden.

Remkes' stem klinkt nauwelijks verstaanbaar onder zijn rokershoest. ,,Mohammed B. is vanochtend ontsnapt.''

We scheuren een benzinestation in. Zelfs de NRC heeft het nieuws groot op de voorpagina: `De moordenaar van Van Gogh is door twee zwaarbewapende mannen uit de strafgevangenis in Scheveningen gehaald. Twee cipiers zijn gedood, vier verkeren in levensgevaar.'

De rest van de rit zwijgen we. Balkenende blijkt naar de familie van Eerdmans, wijs geworden na Van Gogh. Laat thuis. Dorine op de voicemail. Of het goed met me gaat. 't Kan beter. Chaos en rellen op het Plein. Ik denk even Wilders te zien, maar het blijkt een look-a-like.

Woensdag 2 maart

Alle ochtendkranten openen met Mohammed B. en Eerdmans en eisen onmiddellijk maatregelen. Trouw wil dat H.M. ingrijpt. Het Algemeen Dagblad heeft Wiegel voorop. `Ik ben bereid mits de mensen in het land het willen!' Volgens De Hond wil 71 procent dat.

De Telegraaf sprak twee anonieme hoofdcommissarissen van politie die stellen geen vertrouwen meer te hebben in het beleid. Peter R. de Vries vraagt zich af: `WAAR IS WILDERS?'

Goeie vraag.

Het Parool kopt 's avonds: RADELOOS, REDELOOS, REDDELOOS.

Donner verschijnt in het achtuurjournaal. ,,Alles is onder controle, u kunt allen rustig gaan slapen.'' Heregod. De Kamer is in spoedberaad. Geen Wilders. Niemand kijkt ervan op.

Tien minuten later horen we dat er een bom is ontploft in het Laakkwartier. De telefoons rinkelen onophoudelijk. Nova meldt dat op diverse plaatsen islamitische scholen en moskeeën in brand staan. In Amsterdam wordt Wouter Bos gemolesteerd tijdens een demonstratie tegen het kabinet waaraan ruim 300.000 mensen meedoen. Ik vloek machteloos en ben blij dat Donner er niet is.

Donderdag 3 maart

Telegraaf en AD publiceren een dwingende oproep aan het kabinet om af te treden. `HET ROER MOET OM EN WEL NU!' Ondertekend door een `Groep van Vijftig' onder wie: Max Moskowicz, Peter R. de Vries, Afshin Ellian, Harry Mens, Rijkman Groenink, Frits Bolkestein, Nina Brink, Andries Knevel, Gerard Spong, Wouke van Scherrenburg, Kees Lunshof, Leon de Winter en Jessica Durlacher, Ayaan Hirsi Ali, Ed Maas, Pamela Hemelrijk, Jort Kelder en Georgina Verbaan, Paul Cliteur, Oscar Hammerstein, Jelle Kuiper, Harry Mulisch, Joep van den Nieuwenhuyzen, Neelie Kroes, Arendo Joustra, Ebru Umar, Mat Herben, Arend Jan Boekestijn, David Pinto, Roel Pieper, Erik Hazelhoff Roelfzema, Bart Jan Spruyt. Het nieuws dat historicus Kikkert het voor bewezen acht dat Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes een echte zoon van Bernhard is, gaat teloor in de reportages over brandende moskeeën, scholen, kerken en asielzoekerscentra. De woningen van alle bewindslieden worden zwaarbewaakt. In Alkmaar is paniek uitgebroken na een melding dat Bin Laden er gezien is. In B. & vD. vermoedt de auteur Tomas Ross de aanzet tot een staatsgreep. Jan Mulder snauwt iets van `lariekoek'. Henk van Dorp zegt dat ze Wilders wilden uitnodigen, maar dat hij onbereikbaar is.

Volgens Frits Wester heeft Balkenende zijn ontslag aangeboden. Zou 't waar zijn? Die Wester heeft wel meer voorkennis per slot.

Vrijdag 4 maart

't Is waar! Hare Majesteit heeft vannacht het ontslag van Balkenende II ingewilligd. Perplex zie ik op televisie Geert Wilders uit een limousine bij Paleis Noordeinde stappen, een fel oranje das tussen de revers... Voor de camera zegt hij dagen vast te zijn gehouden door Mohammed B. en dat zijn lijfwachten hem hebben bevrijd. Het volk roept ,,Hangen! Hangen!'', maar ik hoor het nauwelijks. Mohammed B.? Maar Wilders was toch al eerder verdwenen? Dan zie ik verbluft ook Wiegel onder een spervuur van fotografen naar het bordes lopen. Sigaar in de mond, twee vingers omhoog als V-teken. Een absurde gedachte duikt op, maar wordt afgebroken door de telefoon. Jaaps stem slaat over van opwinding. ,,Siem! Kijk naar je mail! Ik heb die journalist getraceerd en...''

De verbinding valt weg. Als een zombie klik ik mijn e-mail aan. Een foto. Ondanks dat het avond is, herken ik ogenblikkelijk Wiegels behuizing. De man op de foto is niet Wilders, maar wel een van zijn lijfwachten. Op het moment dat de gedachte me weer als een donderslag treft, trekt een dofzwart over de monitor en rinkelt mijn telefoon opnieuw...

,,Hallo?''

,,Als u verstandig bent, denkt u aan uw vrouw en kind.''

Een klik. Ik zit als bevroren. Wat kan ik doen? Wie zal mij geloven? Met een grimas herinner ik me wat Jaap zei over het contact tussen Fortuyn en Wiegel... Eerst de mensen angst aanjagen en dan de sterke man? Jezus, Dorine, Pauline! Bloednerveus bel ik naar Frankrijk, maar er wordt niet opgenomen. Ook niet bij Jaap thuis. Waar is hij dan? Een staatsgreep! Wie zei dat ook alweer?

In een flits weet ik wat me te doen staat. Er is er maar een die me zal geloven!

Maar naar mij of mijnen mag het niet leiden... ik schrijf al...

Zaterdag 5 maart 2005

Philip Freriks opent glimlachend met het nieuws dat Mohammed B.'s advocaat zegt dat zijn cliënt onschuldig is. Maar eerst volgt de presentatie van het nationale kabinet. Beatrix geflankeerd door premier Wiegel en diens vice-premier Wilders. Ze staan er allemaal: Neelie Kroes (Verkeer & Waterstaat), Gerard Spong (Justitie), Boekestijn (Defensie), Hirsi Ali (Integratie), Groenink (Financiën), Van Scherrenburg (Media & Cultuur), Ed Maas (Volkshuisvesting), Pieper (Economie), Peter R. (Veiligheid), Nina Brink (Sociale Zaken) en Spruyt op BuZa. Als enige van het oude kabinet is er een stralende Johan Remkes.

Wilders zwaait met zijn tienpuntenlijstje. ,,Ons regeringsprogramma!'' Het volk buiten de hekken juicht.

God nog aan toe! zegt mijn vrouw, wat doen we? Canada of Nieuw Zeeland?

Mijn zoon komt binnen met een envelop. ,,Voor jou'', zegt hij. ,,Lag op de deurmat.''

Inderdaad, mijn naam staat erop: Tomas Ross. 't Komt meer voor, post van anonieme lezers. In de envelop zit een floppy die virusvrij blijkt te zijn. Ik schakel in en begin te lezen.

`Zaterdag 26 februari...'

`We hebben een probleem', zegt Donner.

`De heer Wilders is zoek'

Chaos en rellen op het Plein. Ik denk Wilders te zien, maar het blijkt een look-a-like

    • Tomas Ross