Een huis moet ruiken

Laten we - nu ze niet op de lijst van verboden stoffen zijn komen te staan - het effect van huisparfums en geurkaarsen eens aan een klein onderzoek onderwerpen. En laten we ze dan het voordeel van de twijfel geven door niet de ordinaire Ambi-pur uit de rekken van de supermarkt in huis te halen, maar bijvoorbeeld de 'pommander' (45 euro) van het Franse, 'natuurlijke' merk l'Occitane: een replica van een middeleeuwse metalen geurbal. We vullen die met de geurblokjes die volgens de verkoopster het populairste zijn: Rameau d'hiver/winterforest. Nu nodigen we wat mensen uit, steken de haard aan, ontkurken de wijn en ... wachten af.

Wees niet verbaasd als het bezoek eerder vertrekt dan voorzien. Niet alleen omdat in hun hoofd misschien toch nog de Telegraaf-kop 'Geurtjes in huis riskant' zeurt. Eind vorig jaar - toen de donkere dagen buiten schreeuwden om gezelligheid binnen - kwam opeens het nieuws dat sommige 'geurverspreiders uiterst schadelijke en vaak zelfs kankerverwekkende stoffen uitscheiden'. Kanker schijn je er toch niet van te krijgen, maar de meeste mensen vinden een geparfumeerd huis wel gewoon vies. Volgens onderzoek van TNO vindt bijna veertig procent van de Nederlanders het vervelend als iemand geurkaarsen, potpourri of huisparfums gebruikt. De Nederlander is volgens het onderzoek het liefst in een ruimte die niet ruikt.

Nu stinkt het zaakje wel een beetje, want het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van luchtverfrisser Oust, die eind vorig jaar met een luchtverfrisser op de markt kwam die niet de vieze geur wegspuit met een vermeend lekkere geur, maar die de vieze geur 'opeet'. Het moet gezegd: na een zwaar toiletbezoek verdween de stank na het spuiten met Oust verrassend snel.

Wake-up call

Maar hé, het was daar in dat toilet zonder stank, dat ik mijn wake-up call kreeg. Want wat is een huis zonder geur? De neus is in staat om 10.000 verschillende geuren te onderscheiden. Dat zijn 10.000 geurherinneringen. Een huis zonder geur is een huis zonder herinnering. De herinnering aan de cake van thuis door de geur van vanillesuiker net zo goed als de herinnering aan het feest door de geur van rook en verschaald bier de dag erna. Die geur moet geleidelijk door het raam naar buiten verdwijnen, niet in een keer. Opdat we niet vergeten.

Laten we nooit het belang van de neus onderschatten. Er is een onderzoek waarbij mannen en vrouwen moeten kiezen uit gedragen T-shirts en waaruit blijkt dat de T-shirtkoppels elkaar genetisch gezien bijzonder goed aanvullen. Hoe is dat met huizen - kiezen we ook dan met de neus? Laatst vond ik onder de keukentafel de schimmel/koffiegeur van het huis van de eerste liefde. Zeldzaam.

Bekende tip voor de verkoop van uw huis: bak een brood als de kopers komen. De geur van vers brood vinden mensen het allerlekkerst. Ook lekker: boenwas. Mijn moeder, ook niet van gisteren, deed als er bezoek kwam wel eens een likje boenwas op de lampen. Of ze stoomstrijkte met lavendel-eau de ligne in het waterreservoir. Zelf raak ik nog elke week ontroerd als op vrijdag, nadat de werkster is geweest, de badkamer warm naar chloor ruikt. Het is, kortom, met huisgeuren net zo als met bloot in de film. Alleen als het functioneel is.

    • Monique Snoeijen