De hoofddoek is mode

`Ce que nous voile le voile', is een uitspraak van Régis Debray, de strijdmakker van Che Guevara. Aan wat hij zegt ontleen ik het volgende: het dragen van de hoofddoek in West-Europa is al zo gevarieerd in uitvoering, dat het nog maar één stap is naar het constateren van het verschijnsel mode.

We zouden zelfs nog een stapje verder kunnen gaan en bij ontwerpers suggereren dat er in het algemeen behoefte bestaat aan het variëren van dit vrouwelijk hoofddeksel voor bredere bevolkingslagen. Le voile est mode! Ons klimaat vraagt erom. Wie verbiedt ons af te zien van de capuchon en de pet? Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn: met een sexy pantalon en laarzen op de fiets, en van boven die heerlijk warme, de oren bedekkende doek die tegelijk de schouders als een foulard bedekt.

Blauwogige vrouwen zullen hier iets meer moeite mee hebben, maar voor ons donkerogigen is het gewoon een verlengde van de situatie waarin wij nu al verkeren: donkerogige mannen knikken ons nu al vriendelijk goeiendag. `Zeker één van één die hier al iets langer is dan wij.' Inderdaad: 125 jaar geleden kwam mijn grootmoeder uit Antwerpen. We zullen nooit meer verkouden zijn.

    • Lydia Gransberg