Buitenwereld

Voor hoofdredacteur Hans Kerstiens (59) wordt 2005 het jaar waarin zijn krant de Dordtenaar opgaat in een nieuw dagblad voor de Randstad.

Hans Kerstiens is een journalist van het ouderwetse soort. Begonnen op zijn zestiende, opgeklommen via verschillende lokale kranten en sinds achttien jaar hoofdredacteur van de Dordtenaar. De mantra's van de moderne krantenwereld zeggen hem niets. ,,Een wekelijks spreekuur waarin boze lezers de hoofdredacteur kunnen bellen? Wat een onzin. Ik krijg hier dagelijks boze lezers aan de lijn.'' De band tussen een lokale krant en zijn lezers is hecht, zegt Kerstiens. Hij weet ook precies waar zijn lezers zitten: ,,In Oud-Beijerland hebben we zes abonnees. Onze lezers willen veel lezen over hun eigen omgeving. Een van de wezenskenmerken van zo'n krant is bijvoorbeeld de lokale geboorte- en overlijdenspagina.'' Maar uitgever PCM wil dat de Dordtenaar in augustus opgaat in een nieuwe krant met zes andere regionale kranten en het landelijke Algemeen Dagblad (300.000 abonnees).

Kerstiens geeft het toe: zijn bestand van zo'n 30.000 lezers vergrijst. De gemiddelde leeftijd is veertig-plus. Tegelijk daalt de oplage gestaag. Toch is het volgens hem belangrijk dat de krant juist die oudere abonnees vasthoudt. ,,Ze zijn meestal conservatief en stappen echt niet over op een nieuwe krant als hun oude verdwijnt. Alleen al omdat grote kranten zo duur zijn.''

Kerstiens moet dus flink gaan lobbyen tussen nu en augustus. Hij denkt aan burgemeesters in de regio. Twee Dordtse ondernemers hebben zich al gemeld om de Dordtenaar te financieren als PCM die krant echt laat vallen, vertelt hij. ,,Maar we hopen dat dat niet nodig wordt. We moeten wel meer lokale initiatieven ontplooien, zoals de tentoonstelling met lievelingskunst van lezers in het lokale museum.''

Veertig procent van de Dordtenaar gaat over de regio en dat willen de lezers, zegt Kerstens. ,,In de fusiekrant moet dat niet gereduceerd worden tot enkele pagina's, geschoven in een andere krant.'' Er werken 32 redacteuren. Kerstiens sluit niet uit dat hij, gezien zijn leeftijd, na de fusie wordt gedwongen papier te prikken of iets dergelijks. Hij wil in elk geval tot zijn 65ste werken.

Ook lokale adverteerders moeten niet worden weggejaagd door hoge tarieven, vindt Kerstiens. ,,Bij ons adverteren de lokale bakker en de meubelzaak. Die kunnen een Ahold-tarief voor een krant met een oplage van 600.000 niet betalen. En landelijk bereik heeft voor hen ook geen betekenis.''

Zijn redactie weet heus wel dat ze het ravijn instorten als ze niets ondernemen, zegt Kerstiens. ,,Maar of dít plan lukt, weet ik niet. Het Algemeen Dagblad moet zijn streven om een landelijke krant te blijven opgeven. Alleen dan kunnen we met z'n allen onze energie besteden aan een sterke regionale krant.''

    • Frederiek Weeda