Bloemkoolkerriesoep

Bloemkool behoort niet tot mijn favoriete groentesoorten. Ik eet hem wel eens, maar in het algemeen vind ik bloemkool vrij smakeloos en aan de saaie kant. Voordat ik verder ga, moet ik wel duidelijk maken dat ik het over de gewone witte bloemkool hebt. Misschien dat ik, als ik een mooi, supervers exemplaar direct uit de tuin en niet van de kas zou mogen proeven, van mening zou veranderen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook groene bloemkoolsoorten verkrijgbaar. Deze bloemkoolsoorten hoeven niet tegen het zonlicht afgedekt te worden om verkleuren te voorkomen en zijn naar mijn mening veel smakelijker en ook veel mooier. De fijne smaaktoetsen van de kerrie en de daun pandan zorgen voor een prachtig delicate soep die mooi genoeg is voor een feestmaaltijd.

Snijd de bloemkool in roosjes en verwijder eventuele grove stelen. Giet de bouillon in een soeppan en breng aan de kook. Doe er de bloemkool, het daun-pandanblad en de knoflook in, leg er het deksel op en laat circa 10 minuten sudderen. Verwijder het daun-pandanblad en laat alles nog 5 minuten sudderen, of tot de bloemkool volledig gaar is.

Pureer de soep in porties in een blender en doe terug in de pan. Voeg de slagroom en het kerriepoeder toe en breng op smaak met zout en peper. Zet de pan op een laag vuur en laat de soep doorwarmen.

Doe de broccoliroosjes in een magnetronschaal, sprenkel er een paar eetlepels water over, leg er het deksel op en zet 1 1/2 tot 2 minuten in de magnetron op 100 procent. De roosjes moeten net gaar zijn. Schep ze door de hete soep en laat nog circa 5 minuten sudderen, zodat alle smaken gemengd worden. Schep de soep in voorverwarmde soepborden, strooi er de gemengde kruiden over en dien op. Geef er desgewenst toost of stokbrood bij. Een extra voordeel: ook koud of op kamertemperatuur is dit een heerlijke soep!

Voor 4 tot 6 personen:

1 middelgrote groene bloemkool (Alverda of Romanesco)

1,5 liter zelf getrokken bouillon

2 daun-pandanblaadjes, in een knoopje gestrikt (bij oosterse toko's verkrijgbaar)

2 tenen knoflook, gepeld, in dunne plakjes

1 deciliter slagroom

1 theelepel kerriepoeder

zout en versgemalen peper

circa 150 gram broccoliroosjes

kleine handvol fijngehakte platte peterselie en verse basilicum

    • Kim Maclean