`Andaman en Nicobar niet weggevaagd'

De inheemse stammen op de eilandengroepen Andaman en Nicobar hebben de verwoestende vloedgolf van afgelopen zondag overleefd. Eerder werd gevreesd voor een volkenkundige ramp omdat de unieke stammen weggevaagd zouden zijn door de tsunami.

,,Dat is absolute onzin. Ik heb het persoonlijk gecontroleerd'', aldus de directeur-generaal van de Indiase kustwacht, Arun Kumar Singh, gisteren. Volgens hem hebben de stammen op de archipel geen menselijke verliezen te betreuren. De Indiase kustwacht heeft de stammen bezocht en voorzien van hulpgoederen en medische hulp.

In de afgelegen archipel van ruim 550 eilanden in de Indische Oceaan leven zes stammen in primitieve omstandigheden. Ze zijn van Afrikaanse of Mongoloïde afkomst en leven al duizenden jaren op deze eilanden.

De stammen, zoals de Shompen, de Onge en de Jarawa, konden ontsnappen aan het natuurgeweld omdat ze diep in de hoger gelegen oerwouden wonen, ver van de kust. Ook zijn sommige van de eilanden nauwelijks geraakt door de vloedgolven. Een van de stammen, de Sentinelezen, gooiden zelfs stenen naar de kustwachthelikopter toen die hulpgoederen dropte. De Sentinelezen staan bekend om hun vijandigheid tegenover indringers.

Volgens de autoriteiten zijn er op de eilandengroepen Andamanen en Nicobaren meer dan 6.000 doden gevallen. De totale bevolking bedraagt ongeveer 350.000 mensen, onder wie zo'n 30.000 Nicobarezen.