Wennemars na val onzeker van WK in VS

Een valpartij van schaatser Erben Wennemars op de 500 meter was gisteren de opvallendste gebeurtenis bij de Nederlandse sprintkampioenschappen in Groningen.

De wereldkampioen van vorig seizoen eindigde ,,met de schrik in de benen'' als 23ste op de korte afstand en was meteen kansloos voor titelprolongatie. Wennemars eindigde later op de dag als derde op de 1.000 meter en hij hoopt vandaag een `aanwijsplaats' te krijgen voor de wereldkampioenschappen sprint in Salt Lake City, waar hij half januari zijn mondiale titel kan verdedigen.

De beste drie rijders plaatsen zich rechtstreeks voor de WK. De vierde deelnemer is een bespreekgeval voor de schaatsbond KNSB. ,,Ik heb een mening, maar die wil ik niet meteen van de daken schreeuwen'', hoopte Wennemars op een coulante houding van de bond.

Beorn Nijenhuis bevestigde gisteren zijn uitstekende vorm van de laatste tijd met een comfortabele eerste plaats in het tussenklassement. De geboren Canadees werd vlak achter Gerard van Velde tweede op de 500 meter en hij was oppermachtig op de 1.000 meter in een baanrecord van 1.10,63. Nijenhuis heeft na de eerste wedstrijddag 0.72 punten voorsprong op zijn ploeggenoot Gerard van Velde, die door een liesblessure trainingsritme miste maar dankzij ontstekingsremmers toch aan de start kon verschijnen.

Op de 1.000 meter reed Nijenhuis, begin november tweevoudig nationaal kampioen op de NK afstanden, ruim een seconde sneller dan de verrassende nummer twee Jan Bos. Deze wereldkampioen van 1998, druk op zoek naar een grote sponsor, staat derde in het klassement, vlak achter de als tweede geklasseerde Van Velde. De top drie lijkt zeker van deelname aan de wereldkampioenschappen.

De jonge Jacques de Koning bezet na de eerste wedstijddag de vierde plaats. Hij heeft een half punt achterstand op Bos, die deze marge vandaag vermoedelijk niet meer zal verspelen. De kans is groot dat de nummer vier van de Nederlandse kampioenschappen niet naar de WK mag. Nijenhuis, Van Velde en Bos zeiden gisteren ook rekening te houden met een uitzonderingspositie voor Wennemars.

Bij de vrouwen is Marianne Timmer op weg naar haar zevende nationale titel; een evenaring van het Nederlands sprintrecord van Christine Aaftink. Op de half overdekte baan van Groningen won de provinciale schaatsheld uit Sappemeer gisteren beide afstanden. Timmer, regerend wereldkampioene op de sprint, heeft in het tussenklassement 0.36 punten voorsprong op Frouke Oonk die tweede staat. Annette Gerritsen, vriendin van Nederlands allroundkampioen Sven Kramer, bezet de derde positie in het klassement. Marieke Wijsman staat op de vierde plaats die ook recht geeft op deelname aan de wereldkampioenschappen sprint.