Volkswagen betaalt politici

Het Duitse autoconcern Volkswagen onderzoekt welke VW-werknemers actief zijn in de politiek. De inventarisatie maakt deel uit van een controverse die in Duitsland is ontstaan nadat bekend was geworden dat politici ook als werknemer van Volkswagen en nutsbedrijf RWE op de loonlijst staan.

In Nedersaksen krijgen de politieke afgevaardigden H. Wendhausen en I. Viereck naast hun normale vergoedingen maandelijkse betalingen van Volkswagen. Ze krijgen behalve `presentiegelden' van 5.403 euro maandelijks ook 3.000 euro. Het is niet bekend sinds wanneer de betalingen verricht zijn. De twee hebben zitting in het parlement van de deelstaat.

De twee SPD-afgevaardigden worden volgens Duitse media gedwongen 100.000 euro terug te betalen aan Volkswagen. ,,Wij zijn verplicht verboden betalingen terug te eisen'', zegt J. Gansäuer. Hij is CDU-politicus en voorzitter van het parlement van de deelstaat Nedersaksen. De deelstaat heeft een belang van 21 procent in het autoconcern. De Europese Commissie vecht dit belang bij de rechter aan.

Wendhausen zegt ,,twee à drie keer per week'' bij Volkswagen in Wolfsburg te zijn. Hij heeft een werkplek op de afdeling `Onderzoek'. Viereck, die sinds 2001 burgemeester is van Volkswagens vestigingsplaats Wolfsburg, zegt vanuit huis te werken voor de VW-afdeling `Regeringsbetrekkingen'.

VW zegt zelf geen problemen te hebben met de betalingen aan politici. Het concern meent dat het zo politici in staat stelt ,,contact met het arbeidsveld te houden en activiteiten voor de onderneming te bewerkstelligen''. VW publiceert in januari de lijst met werknemers die in heel Europa politiek actief zijn. Eerder werd bekend dat de CDU-secretaris-generaal, L. Meyer, uit zijn functie is gezet toen bleek dat hij geld had gekregen van zijn voormalige werkgever RWE.