Vertrouwen omlaag

Het consumentenvertrouwen is in december voor de vierde achtereenvolgende maand gedaald. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekendgemaakt. Consumenten schatten de toekomst van de economie en hun eigen financiële situatie negatiever in.

De koopbereidheid van consumenten is gelijk gebleven. Wel is die nog altijd laag. Consumenten zijn iets minder negatief over het doen van grote aankopen dan in november. Over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden zijn ze behoorlijk negatiever geworden, stelt het CBS.

Het consumentenvertrouwen bereikte in augustus voor het laatst een piek. In de eerste acht maanden van dit jaar nam het geleidelijk toe, daarna zette een daling in.

Op dit moment is het consumentenvertrouwen weer terug op het niveau van begin dit jaar. Gedurende het hele jaar waren er per saldo meer pessimisten dan optimisten.

Amerikanen zijn een stuk optimistischer, zo werd eerder deze week bekend. De index voor het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie steeg van 92,6 in november tot 102,3 in december, na vier achtereenvolgende maanden te zijn gedaald.