Turijn dicht gat Spelen van 150 miljoen euro

Door tussenkomst van de Italiaanse regering hebben de organisatoren van de Winterspelen in Turijn (2006) een gat van 150 miljoen euro op de begroting gedicht. De voorbereidingen op het sportevenement kunnen hierdoor ongewijzigd doorgaan. De toezegging van de financiële impuls kwam vanuit Rome.

Het benodigde geld komt niet rechtstreeks van de Italiaanse regering, maar via een omweg. De regering had eerder al te kennen gegeven geen geld beschikbaar te hebben. Een andere instantie heeft zich garant gesteld voor het bedrag. De regering bemiddelde.

Ook de Italiaanse skibond kan opgelucht ademhalen. De bond dreigde failliet te gaan en kon de kosten van de Italiaanse wintersportatleten voor Turijn 2006 niet meer opbrengen. Het tekort bedroeg 7 miljoen euro. De Italiaanse regering is van plan het Italiaans Olympisch Comité een bedrag van 450 miljoen euro te geven om de voorbereidingen van de diverse sportbonden op Turijn en Peking 2008 niet in gevaar te laten komen.

Voor de bobsleeërs was er goed nieuws uit Turijn. De nieuwe baan voor de Olympische Winterspelen is na veel vertraging gereed. Half januari kunnen de bobbers er terecht voor hun wereldbekerwedstrijd. De voltooiing van de schaatsbaan loopt echter achter bij de plannen.