Tsunami in Indische Oceaan is uitzonderlijk

Bij alle berichtgeving en commentaren over de desastreuze tsunami in de Indische Oceaan heb ik tot heden een belangrijk aspect gemist. Wij moeten ons realiseren dat het hier om een natuurverschijnsel gaat dat juist voor de Indische Oceaan uitzonderlijk is. Een tsunami van een dergelijke kracht en omvang is daar niet eerder waargenomen. Er zijn een of twee zwakkere tsunami's uit het gebied bekend uit de 19de eeuw, en mogelijk een uit de 18de eeuw. Uit de tijd van de VOC die vele handelsposten in de regio bezat zijn geen mededelingen over dit soort rampspoeden bekend. Dat betekent dat toeristen statistisch gezien opnieuw rustig naar deze gebieden kunnen gaan.

Rond de Pacifische Oceaan, waar de tsunami frequentie hoger is, bestaat een waarschuwingssysteem. Het opzetten van een dergelijk systeem rond de Indische Oceaan voor een verschijnsel dat zich minder dan één keer per mensenleven kan voordoen, brengt specifieke problemen met zich mee. Het zal moeilijk zijn de betrokken instanties scherp te houden. In Indonesië komen vooral lokale tsunamis meer voor. Dat is weer een ander verhaal.

    • Marien Geoloog
    • R.T.E. Schüttenhelm