Trips is niet de kleinste

In deze krant van 21 december staat een verhaal over de Californische trips, een insect dat in staat is het handelsconflict met Rusland op scherp te zetten. Dit insect leidt tot grote schade omdat Rusland door het voorkomen van dit insect op Nederlandse landbouwproducten zijn grenzen sluit voor deze producten. In het stuk staat dat de trips met zijn 1.5 mm lengte het kleinste gevleugelde insect is. Dat is echter niet waar: er zijn nog veel kleinere gevleugele insecten zoals de Trichogramma sluipwespen die ca 0.5 mm klein én gevleugeld zijn. Hoewel klein zijn hun daden groot. Deze minieme sluipwespen bezorgen de land- en tuinbouw veel plezier omdat zij de eieren van schadelijke motten en vlinders parasiteren zodat daar geen rupsen meer uit komen die gewassen aantasten.

    • Wageningen Universiteit
    • Prof.Dr. M. Dicke