Tirades helpen niet terrorisme te bestrijden 2

Treffend bij het opgewonden debat dat politiek en intellectueel Nederland sedert de moord op van Gogh bezighoudt is, dat velen direct hun kans grijpen om voor eigen ideologisch gelijk te scoren. Minister Donner wil als christen prompt de kwestie van godslastering aan de orde stellen, Wilders, met in zijn flank de hypernerveus concurrerende VVD, roept om hard beleid en het is mos om de `linkse Kerk' met haar sleetse correctheid en multiculturele illusies van desastreuze wereldvreemdheid te betichten. We hebben, zij het wat laat, ineens `onze naïviteit' ontdekt en zien ze prompt overal, zoals we gisteren nog overal `discriminatie' ontwaarden.

Zo kraakt Paul Cliteur (24 december) de zo funeste `eigen-schuld-theorie'. Jihad en terroristisch fundamentalisme willen de vernietiging van onze liberale rechtstaat. Onze houding is daarop zonder enige invloed en daarmee basta. Bewijs: ook burgemeester Cohen en Aboutaleb, die de islam nooit onheus bejegenden, staan op een moordlijstje. Het gaat dus om een volstrekt autonome bedreiging. Hannibal staat voor de poorten en Rome-Nederland dient onmiddellijk in staat van verdediging te worden gebracht! In zoverre ietwat verrassend van iemand die zijn Buitenhof-column beëindigde omdat kritiek (volgens de AIVD?) gekwetste moslims rijp zou kunnen maken voor de jihad. Toen was onze houding blijkbaar niet zonder enig belang. En hier ligt precies de kern: het fundamentalistische terrorisme heeft alle bruggen afgebroken. Wilders, Hirsi Ali, Cohen, het hele Westenalle ongelovigen zijn één pot duivels nat! Maar er zijn nog de 80-90 procent gematigde en vreedzame moslims die door een paniekerige wij-zij-politiek kansloos geïsoleerd worden. Als we het terrorisme met succes willen bestrijden, kunnen we beter niet tegelijkertijd het potentiële reservoir onder jongeren (zie Mohammed B.) vergroten en dat heeft precies alles te maken met ons vermogen om niet onzerzijds kleurenblind te reageren. Een ideologische Hollandse waterlinie biedt een even dubieuze bescherming als destijds de militaire.

    • H.W. Von der Dunk