Tientallen doden door geweld Irak

Amerikaanse troepen hebben in de Noord-Iraakse stad Mosul 25 opstandelingen gedood. Het betrof een vergeldingsactie. Eerder op de dag werd een militaire post met autobommen aangevallen.

Vijftien Amerikaanse soldaten raakten gewond bij de gevechten.

Ooggetuigen in Mosul, de derde stad van Irak, zeiden dat de gevechten begonnen nadat een zelfmoordenaar een met brandstof gevulde vrachtauto tot ontploffing bracht. Dit gebeurde bij een huis dat door Amerikaanse troepen is bezet en dat gebruikt wordt als legerpost.

Amerikaanse militairen kregen tevens te maken met bomaanslagen toen ze op weg waren naar de getroffen legerpost.

Ongeveer vijftig rebellen vielen na de bomaanslagen de legerpost aan. Hierop riepen de troepen luchtsteun in. Bij de aanvallen vanuit de lucht vielen de 25 doden aan Iraakse kant, aldus een legerwoordvoerder.

Gisternacht kwamen zeker dertig mensen om het leven in de hoofdstad Bagdad. De politie kreeg een tip dat opstandelingen zich schuilhielden in een huis in de stad. Het bleek echter om een valstrik te gaan: het huis werd opgeblazen toen de politie arriveerde.

De gevechten in de Noord-Iraakse stad Mosul komen ruim een week nadat rebellen een Amerikaanse basis in dezelfde stad hadden aangevallen. Bij deze aanval, op 21 december, vielen 22 doden, van wie achttien Amerikanen.